Почина художникът, сценограф и режисьор Иван Савов. Това съобщиха от

...
Почина художникът, сценограф и режисьор Иван Савов. Това съобщиха от
Коментари Харесай

Почина художникът Иван Савов

Почина художникът, сценограф и режисьор Иван Савов. Това оповестиха от Съюза на българските художници. Опелото ще е на 6 април от 11:00 ч. в православен храм „ Св. Седмочисленици “ в София.

Савов е бил в усилена подготовка на галерия, описват от СБХ.

Иван Савов е роден през 1944 година в Сливен. Завършва Гимназията за приложни изкуства в София. Дълги години работи като основен художник на Русенската опера. Бил е основен художник и режисьор в Пловдивската и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, основен художник на Старозагорската опера. Автор е на над 250 сценографски плана за оперни, балетни и трагични спектакли.

От 1991 година стартира да се занимава и с постановка. Оттогава е осъществил 30 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в съвсем всички европейски страни, в Америка и Азия. Носител е на Сребърна лира (1987), Златна лира (2004) и Кристални лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на Наградата за сценография на СБХ (1982). През 2018 година получава званието почетен жител на Сливен и Националната премия за литература и изкуство „ Добри Чинтулов “ за забележителен принос за духовното развиване на града и в българската просвета.

Творби на Иван Савов са владеене на Националната художествена изложба, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многочислени частни сбирки в България, Швейцария, Белгия, Съединени американски щати, Швеция и други

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР