Почина депутатът от Седмото Велико народно събрание Петко Огойски. Пресцентърът

...
Почина депутатът от Седмото Велико народно събрание Петко Огойски. Пресцентърът
Коментари Харесай

Почина бившият депутат Петко Огойски

Почина депутатът от Седмото Велико национално заседание Петко Огойски.

Пресцентърът на Български земеделски народен съюз с дълбока тъга оповестява, че ни напусна Петко Огойски. Ревностен почитател на Български земеделски народен съюз, той остана правилен на концепциите на съюза до последния си мирис ", се споделя в публикуваното известие до медиите.

Петко Огойски е роден в село Огоя, на 1 ноември 1929 година в местността Войкин дол. Произхожда от огойския жанр „ Заяците “. Учи в родното си село, след което приключва гимназия в София.

През 1950 година е наказан на 5 години затвор за „ противников стихове и заговорническа активност “ която присъда изтърпява в затвори и в концлагера Белене. След освобождението му е признат в Историко-филологическия факултет на Софийски университет. Следването му е прекратено от нова присъда през 1962 година

Почина създателят на единствените истински скици от лагера Белене

Депутат от квотата на Български земеделски народен съюз „ Никола Петков “ в VII Велико народно събрание. Бил е основен редактор на вестник „ Земеделско знаме “. Член на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските публицисти, на Българското историческо сдружение и на Съюза на краеведите в България.

Петко Огойски е един от хората, които описаха страданията по време на комунистическия режим. До сетния си час работеше върху нови текстове и сътвори безчет публикации, разкази и стихове. Най-известните от тях са: "Записки за българските премеждия “, кн. 1,2,3. ; „ Българска кръв “, изд. 1971 (стихотворения), „ Шепа земя “, изд. 1971 (стихове и разкази)

Поклонението ще бъде на 24.01.2020г., от 11ч., в църквата на кв. "Чепинци ".

Екипът на Novini.bg изрича съболезнования на роднините и околните на Петко Огойски.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР