Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони, съобщи Кориере дела Сера. Той

...
Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони, съобщи Кориере дела Сера.
Той
Коментари Харесай

Почина Силвио Берлускони

Почина някогашният италиански министър председател Силвио Берлускони, заяви Кориере каузи Сера.

Той бе на 86 години.

Берлускони бе медиен магнат и водач на партията „ Форца Италия ”. Четири пъти оглавяваше италиански държавни управления. 

Берлускони е роден през 1936 година, приключва право в университета в Милано. Занимава се със строително предприемачество и натрупва доста положение през 70-те години. През 1974 година основава кабелната телевизия „ Телемилано ”, която се трансформира в предизвикателство за националния монопол. По-късно основава и първата комерсиална телевизионна мрежа – „ Канале 5 ”, която през идващите години господства телевизионния пазар. Берлускони има компании, магазини, киносалони и футболен клуб „ Милан ”.

Политическата кариера на Берлускони стартира през 90-те, когато основава консервативната политическа партия „ Форца Италия ”. Скоро по-късно против бизнес империята му стартира следствие за корупция. Изправен пред избор на съмнение, той подава оставка. Малко по-късно е упрекнат за машинация и корупция, само че присъдите са анулирани. С обещания за понижаване на налозите и по-високи пенсии, партията му печели на парламентарните избори през 2001 година и той още веднъж става министър председател.

Критикуван за влошаващото се положение на италианската стопанска система и за поддръжката на американската инвазия в Ирак, Берлускони подава оставка, само че печели избор на доверие в Народното събрание и още веднъж се връща на власт с ново държавно управление, с цел да загуби на изборите от центристите на Романо Проди.

Две години по-късно Берлускони още веднъж печели предварителните избори с новата си партия и застава отпред на държавното управление.

Берлускони бе забъркан в секс кавги, обвинявания за връзка с малолетна и правосъдни процеси за секс със 17-годишна мароканска продажница и за корист с власт. В края на 2011 година губи болшинството си в Народното събрание и подава оставка.

През 2016 година Силвио Берлускони претърпя сериозна сърдечна интервенция, а по-късно и оцеля след диагноза рак на простатата. През последните две години постоянно влизаше в болница, откакто през 2020 година се болести с COVID-19.

Силвио Берлускони има пет деца - двама синове и три дъщери от два брака. Той има 17 внуци и един правнук.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР