Почетният консул на Русия в България иска пълен контрол върху

...
Почетният консул на Русия в България иска пълен контрол върху
Коментари Харесай

Бизнесът иска тишина. Панаирът, дупката, милионите и общото между Гергов, Борисов и Пеевски

Почетният консул на Русия в България желае цялостен надзор върху 350 дка земя в центъра на Пловдив. Четири държавни управления, двама министър председатели и няколко кмета работят, с цел да осъществен желанието му. Историята е илюстрация за това по какъв начин мрежите на въздействие оплитат разнообразни партии, с цел да обслужват частния интерес.
 Всички обичат Гергов. Как се случи завладяването на Пловдивския панаир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Изящен шадраван, превъзходна градина и шест централни алеи. Така наподобява след Освобождението първото панаирно ревю в Пловдив. Панаирните дни в града са оня интервал, в който българите могат да се допрян до международни постижения – от електрически крушки до въздухоплавателен балон.

Строителството на актуалния панаирен град, който заема голяма повърхност в центъра, стартира в края на 40-те години на предишния век.
 Панаирният град е ситуиран на повърхност от 350 декара в центъра на града
В годините на Желязната завеса панаирът е мястото, през което се промъкват късчета от света, който е неразрешен за елементарните българи. По време на комунистическия режим в България липсват доста артикули. Банани има единствено през зимата и за тях се чака на опашка. Западните коли са недосегаем разкош единствено за определени, а руската лада е наслада, за която се чака сред 10 и 15 години.

Панаирът е различен свят. Там продават " Кока-Кола ", раздават безвъзмездни писалки, лъскави списания и човек може да допре нова кола.

" Там се паркираха комбайни, коли, едни грамадни машини. Палатите бяха завършени мега-революционно и дизайнерски за това време ", споделя издателят Манол Пейков , който е от Пловдив.

Пролетните и есенните изложби в града са не просто събития от календара. Те са мястото, където за две седмици в годината се срещат Изтокът и Западът.

" Като деца за нас беше доста особено място, тъй като се сещате, че нашата галактика беше доста затворена ", споделя Пейков.

Панаирът се стопанисва от страната, а след рухването на комунистическия режим в България остава държавно дружество. Той е вкаран в забранителния лист за приватизация.
Как Гергов влиза в Панаира
Забраната за приватизация обаче не значи, че към мястото няма апетити. Намирането на решение за тяхното угаждане не закъснява.

Началото на преодоляването на панаира е сложено по време на ръководството на Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, известни като Тройната коалиция. Тя ръководи от 2005 до 2009 година. Премиер е Сергей Станишев , а панаирът е в ресора на икономическия министър Румен Овчаров. И двамата са в управлението на Българска социалистическа партия. През февруари 2023 година за корупция по световния закон " Магнитски ".

По време на ръководството на Тройната коалиция панаирът към момента е в забранителния лист за приватизация. Именно държавното управление на Станишев обаче дава ключа за влизането в панаира на частен капитал. Той е показан като Стратегия за развиване. Предложението е направено от Румен Овчаров през 2006 година
 Дълги години Георги Гергов е ръководител на организацията на Българска социалистическа партия в Пловдив. Той е член и на Изпълнителното бюро на партията, само че е изключен след посредничеството му за среща сред основния прокурор Сотир Цацаров и предприемача Сашо Дончев през 2017 година Гергов продължава да има мощни позиции в пловдивската организация на социалистите, поради което Румен Овчаров го назовава
Правителството резервира мажоритарния дял на страната в панаира, само че включва като акционер и Община Пловдив дружно с частен вложител.
На мен ми изглеждаше като съвършеното развиване на нещата.Румен Овчаров
„ На мен ми изглеждаше като съвършеното развиване на нещата – комбиниране на частен и на общински, и на държавен капитал за развиване на едно сдружение, което и в този момент има съществени вероятности за развиване ", сподели за Свободна Европа Румен Овчаров.

Така Община Пловдив и Георги Гергов влизат в ръководството на панаира. Защо дружно ли? Защото преди този момент са основали взаимна компания и точно тя става акционер в панаира. Общото сдружение сред Пловдив и предприемача се споделя " Пълдин Туринвест “. Запомнете това име, тъй като то е най-често споменаваното в тази история.

До този миг Гергов е прочут главно като притежател на свинекомплекс и производител на салами. Той бързо навлиза и в хотелиерския бизнес като купува комплекса " Слънчев ден " във Варна и хотел " Санкт Петербург " в Пловдив. Негова благосъстоятелност става и Централният повсеместен магазин (ЦУМ) в София.
 Корнелия Нинова е заместник-министър на Румен Овчаров, когато кабинетът приема тактиката за развиване на Панаира. Няколко години по-късно благодарение на Гергов тя е определена за водач на Българска социалистическа партия, само че по-късно двамата влизат в спор.
Георги Гергов показва непосредственост със мощните на деня. Той се появява обществено до някогашния водач на Българска социалистическа партия и президент от 2002 до 2012 година Георги Първанов.
 Георги Първанов и Георги Гергов на празненство във връзка 50-годишнината на предприемача. Между тях са съпругите им Зорка и Вилиана.
Да се върнем назад към 2006 година. Тогава министрите на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори" утвърждават тактиката за развиване на панаира, препоръчана от Овчаров. Приемането ѝ дава опция на Гергов да стартира последователно да усилва дяловете си и да придобие надзор над панаира.
Как става преодоляването на Панаира
Увеличаването на каузи на Георги Гергов в панаира става по две посоки – посредством увеличение на капитала в взаимното сдружение с Община Пловдив, " Пълдин Туринвест ". С него Гергов е съсобственик в Панаира дружно с страната.

Второто направление е като понижава каузи на страната в собствеността на панаира. Ето по какъв начин става това.

В началото общината има 75 на 100 от акциите в взаимното сдружение " Пълдин Туринвест ". Точно за една година съотношението се прекатурва в интерес на Гергов и той придобива цялостен надзор. Общината остава с 25 на 100 от акциите, а той със 75 на 100. Чрез тази компания Гергов взе участие и в панаира.
Според Чомаков повода общината да загуби мажоритарния си дял в взаимното сдружение с Гергов е неналичието на пари.
Кмет на Пловдив до 2007 година е Иван Чомаков от Съюз на демократичните сили. Тогава синята партия е главен конкурент на ръководещата Българска социалистическа партия. Според Чомаков повода общината да загуби мажоритарния си дял в взаимното сдружение с Гергов е неналичието на пари. “Пълдин Туринвест ” е основано, с цел да възвръща и поддържа парцели в Стария град на Пловдив. Както се случва при сходни съдружия - общината няма пари, с цел да покрива разноските и по този начин последователно губи акциите си.

" Къщите бяха в цялостна съсипия ", сподели за Свободна Европа Георги Гергов и сподели фотоси.

" Общината нямаше средства да влага и аз съм дал над 10 млн. лева ", сподели Гергов.
 Снимка на здания от Стария град в Пловдив, предоставени от Георги Гергов.
" Когато общината няма пари да отговори със същите средства, се получава точно това ", сподели Чомаков за Свободна Европа.

Чомаков не крие околните си връзки с Гергов. Той беше назначен за шеф в притежаваната от Гергов телевизия “Евроком България “ след привършване на мандата му като кмет. Според него познанството му с Гергов „ няма общо с това да се сътвори това сдружение [ " Пълдин Туринвест “] " и по-късно то да взе участие в преструктуриране на капитала на Пловдивския панаир ", тъй като решенията са взимани от Общинския съвет.
 Съотношение на дяловете в взаимното сдружение сред Община Пловдив и Гергов.
Така, през увеличение на капитала, Гергов придобива надзор в сдружението " Пълдин Туринвест ". Именно това сдружение е съучастник с страната в панаира.

Втората стъпка е намаляването на каузи на страната в панаира. За това оказва помощ едно решение на Пловдивския областен съд.

С него собствеността на панаира е изменена, а с реституционни искания получават също акции за сметка на държавния дял. Става дума единствено за към 2 на 100 от панаира, само че тъкмо тези акции са камъчето, което разрешава на колата да се обърне.

Веднага след правосъдното решение Георги Гергов изкупува собствеността на тези дребни акционери. Именно с тези акции делът, който управлява Гергов, се повишава от 49 на 100 на 50,36 на 100. Така, с по-малко от един %, Гергов към този момент има надзор над повече от половината акции от панаира. Държавата остава с 49,6 на 100.

Обобщено резултатът от измененията в капитала наподобява по този начин. Първо Гергов усилва каузи си в взаимното сдружение с общината " Пълдин Туринвест ", което има дял в панаира. Второ - с изкупуването на частните дялове понижава делът на страната в панаира. Това трансформира Гергов в индивида, който действително ръководи с над 50 на 100 от акциите на панаира.
 Разпределение на дяловете в панаира Стратегията не предвиждаше страната да загуби надзор над панаира.Трайчо Трайков
Единственият, който прави опит да върне контрола на страната в панаира, е Трайчо Трайков като министър на стопанската система в държавното управление на ГЕРБ, което идва на власт след 2009 година

" Тогава към този момент страната беше изгубила мажоритарното си присъединяване в панаира, което ми се стори извънредно неправилно, защото той беше в забранителния лист, а и тактиката, която се е гледала в предходния Министерски съвет, не предвиждаше страната да загуби надзор над панаира ", сподели Трайков пред Свободна Европа.

Тогава той няма поддръжката на кабинета, управителен от Бойко Борисов. Делото е изгубено на трета правосъдна инстанция.
 Георги Гергов, съветският дипломат Юрий Исаков и Бойко Борисов при разкриване на панаир. На втори проект е Богомил Бонев - вътрешен министър в държавното управление на Иван Костов (1997-1999), който по-късно е назначен за шеф на Панаира Появата на " дупката " във Варна
През 2016 година Георги Гергов има надзор върху малко над 50 на 100 от акциите на панаира, а останалите са държавни. Неочаквано в сюжета за Пловдивския панаир се появява така наречен дупка във Варна. Това е терен в центъра на града, благосъстоятелност на компания на Георги Гергов. На пръв взор парцелът е атрактивен. На процедура обаче е негоден за частна инвестиция поради откритите археологически разкопки, които не разрешават да се строи.

Изненадващо, без претекстове и разискване, през 2016 година държавното управление на Борисов да се раздели с държавните 49 % от Пловдивския панаир. Това се случва с решение на Министерски съвет, признато без разискване, с което 20 на 100 от акциите се дават безплатно на Община Пловдив, а останалите 29 на 100 – на Община Варна.
 На това място се е намирала една от най-красивите елементи на централния бул.
Няма писмена диря за обвързването на договорката за панаира и тази за " дупката " във Варна. Схемата става ясна от коментар на Борисов в отговор на журналистически въпрос при посещаване във Варна. Борисов споделя, че е забелязал " дупката " при разходка из центъра на Варна и Министерският съвет предлага размяната, което ще „ е тип инвестиция в града ".

Иначе казано държавното управление предлага да даде държавните акции от Пловдивския панаир на Община Варна. Тя ще ги употребява, с цел да си откупи “дупката ”, на която притежател е Гергов и по този начин да може да си я оправи. Това е комфортно за предприемача, тъй като той ще получи още акции от панаира и ще се отърве от неатрактивен парцел във Варна.

Идеята не е призната.

„ Обществото тогава изригва поради безспорната липса на логичност Община Варна да получи дял от панаира ", сподели за Свободна Европа Веселина Александрова , общински консултант в Пловдив от " Демократична България ".

След като вижда публичното неодобрение, Борисов разпорежда общините да върнат акциите и това е изпълнено с решения на общинските препоръки в двата града.

Но кабинетът на Борисов не се отхвърля от концепцията да откупи дупката, която Гергов не може да употребява. Тази концепция е показана като услуга за варненци, с цел да се трансформира дупката в използваема и красива повърхност.

Така държавното управление да отпусне целево 43 млн. лв. на Община Варна, с цел да откупи " дупката ". От решението на кабинета Борисов не излиза наяве по какъв начин този терен, който е по-малък от 3 дка, е оценен на 43 млн. лв., само че то е признато без възражения.
Измамна тишина
Напрежението е потушено. Годината към този момент е 2021-а. Около панира е умерено, а " дупката " във Варна е все по този начин дупка, само че за 43 млн. лева

" Изведнъж научаваме, че Община Варна ще внесе своите 29 % от панаира в “Пълдин Туринвест “. Тогава за всички поражда въпросът – добре, те нали ги върнаха на страната ", сподели Веселина Александрова.

Новината идва около ново на Общинския съвет във Варна, с което Варна желае да апортира тези 29 % в сдружението " Пълдин Туринвест ", следено от Гергов. Това значи Гергов да придобие цялостен надзор върху панаира.
Неясно по какъв начин и по какви аргументи кметът на Варна Иван Портних не е извършил решението на Общинския съвет за връщане на акциите.
Оказва се, че неразбираемо по какъв начин и по какви аргументи кметът на Варна Иван Портних не е извършил решението на Общинския съвет от 2017 година, както и разпореждането на Бойко Борисов.

" Има такова на Варненския Общински съвет. Те са доста послушни, когато господин Бойко Борисов подреди нещо. Но за какво не е изпълнено, остава тайнственост ", сподели за Свободна Европа Стела Николова , някогашен общински консултант от " Демократична България " във Варна.

Бойко Борисов отхвърли коментар за Свободна Европа с думите, че „ тематиката е свършила през 2006-а. “ Настоящият кмет на Варна Иван Портних също не пожела да приказва. Писмено от общината споделиха, че решението на общинския съвет от 2016 година „ няма заповеднически, а упълномощителен темперамент “. Това не е правилно, тъй като по закон кметът би трябвало да извършва решенията на общинския съвет. Не излиза наяве също и по какви критерии кметът Портних избира кое решение на общинския съвет да извършва и кое не. Т.е. за какво е решил да не връща акциите от панаира на страната, само че пък извършва решение за внасянето на тези акции в " Пълдин Туринвест “ - сдружението, което се управлява от Гергов.

" Пет години тези акции стоят на трупчета и чакат своя звезден момент. И този звезден момент сега се случва. Тези 29 % са чакали Гергов. И той протяга ръка към тях ", разяснява Веселина Александрова.

Георги Гергов сподели, че повода Община Варна да реши да внесе акциите си в сдружението му са отговорностите, които е натрупала като акционер в панаира. Т.е. до момента в който е държала акциите Община Варна е натрупала задължения като съсобственик. Сега би трябвало или да даде пари, или да одобри предлагането на Гергов да вкара акциите си в " Пълдин Туринвест “. Дружеството предлага да покрие тези задължения, когато вземе акциите. Третият вид е да се откри нов покупател на тези акции.

Това на процедура повтаря схемата, по която община Пловдив губи дялове от взаимното си сдружение с Гергов.

" Пловдивският панаир искаше от Община Варна да плащаме ремонтите, което ние няма по какъв начин да го създадем това нещо. Това беше претекстът да се вземе новото решение, да се сложат акциите там ", сподели за Свободна Европа Бранимир Балачев , някогашен общински консултант във Варна от ГЕРБ.

В този миг нещата към този момент наподобяват много заплетени. Община Варна не е върнала акциите, само че пък е взела 43 млн. лв. като отплата, че ги е върнала. Общинските съветници във Варна са дали своят вот връщането на акциите, само че пък три години по-късно ги апортират в частно сдружение. Решенията на общинския съвет по закон са наложителни, само че пък кметът Портних един път ги пояснява като пожелателни, различен път ги извършва незабавно.
 Дупката във Върна се употребява като паркинг. Пътят на парите
На този декор " дупката " във Варна, която би трябвало да е станала красива с отпуснатите от страната пари, продължава да е дупка. " Защо, по каква причина тъкмо 43 млн. лв. бяха дадени на господин Гергов никой не разбра. Така и не беше обещано пояснение от ГЕРБ ", разяснява Стела Николова.
Бизнесът желае тишина. Защо би трябвало да се изяснявам.Георги Гергов
В диалог с екипа на Свободна Европа Георги Гергов сподели, че не е получил и лев от страната за " дупката " във Варна.

" Бизнесът желае тишина. Защо би трябвало да се изяснявам ", сподели Гергов и добави, че когато парите са преведени към този момент не е бил притежател на " дупката ".

Оказва се, че в интервала, в който кабинетът на Борисов взема решението да отпусне 43 млн. лева за " дупката " във Варна, се случват поредност от забавни събития. От тях излиза наяве, че парите на данъкоплатците не са отишли при инцидентен човек.

Последователността е следната:
Община Варна взема решение да подписа контракт за " дупката " след приемане на целево финансиране от държавния бюджет.Правителството отпуска парите.Два дни по-късно Георги Гергов продава “дупката ” на компания, която е благосъстоятелност на предприемача Ангел Палийски. Парите са преведени от Община Варна след няколко седмици, само че притежател на сдружението към този момент не е Гергов, а Палийски.  Ангел Палийски Кой е Ангел Палийски?
Ангел Палийски е индивидът, който придобива " дупката " дни преди тя да бъде изплатена с 43 млн. лв. от държавния бюджет.

Палийски е някогашен притежател на футболния клуб " Ботев " (Пловдив) и сегашен хотелиер. Банкерът и притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев го показва като непосредствен до глобения за корупция по световния закон “Магнитски ” някогашен народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Ангел Палийски ръководеше „ Ботев “ по времето на Георги Самуилов. Той също беше разгласен от Цветан Василев за, само че доказателства в тази посока не бяха показани.

През 2019 година разказа и друга връзка сред Палийски и Пеевски около договорката за хотел " Ястребец " на Боровец. Малко преди този момент Палийски е купил и курортния комплекс " Слънчев ден " край Варна от Георги Гергов. Палийски " беше посочен от варненски политици като индивида, през който Делян Пеевски ще придобие от Георги Гергов морския курорт ", написа тогава Капитал.

Ангел Палийски не беше открит за коментар.
 Ангел Палийски е шеф на Овладяването е спряно. Засега
Вписването на Община Варна като акционер в " Пълдин Туринвест “ към този момент е блокирано от съда. Ако то се случи, сдружението " Пълдин Туринвест " ще стане притежател на близо 80 на 100 от панаира, а страната ще остане с едвам 20 на 100 и ще загуби напълно контрола върху панаирния комплекс. Решенията за ориста му, даже и за очистване, ще могат да се взимат напълно от " Пълдин Туринвест ", което се управлява от Гергов.

Според Гергов казусът с панаира се употребява от политици за отклонение на вниманието. " Откакто мажоритарният притежател е господин Гергов, той в никакъв случай не е приказвал пред нас, управлението, и пред състава тук, че ще прави нещо друго, с изключение на панаир ", сподели за Свободна Европа Иван Соколов , шеф на панаира. По думите му въпросът за продажба също не стои.

" Нито е оповестена продажба, нито има договаряния. Поне аз не знам ", сподели Соколов.

В средата на февруари връзките Варна-Пловдив-панаира станаха още по-заплетени. Известното досега е, че Община Варна към този момент е притежател на " дупката " против 43 млн. лв.. Държи и 29 на 100 от акциите в панаира. Но това, което до този миг никой не разяснява, е, че в действителност в " дупката " има съсобственици или другояче казано - общината не е притежател на цялата " дупка ".

Изненадващо през февруари в играта влезе нов претендент за варненските акции в панаира. Това е сдружение, учредено през 2005 година, което има по-малко от декар в " дупката ", където Гергов не е бил единствен притежател.
 Писмото на компанията е изпратено до общината при започване на февруари.
От компанията оферират да дадат на общината площта от " дупката ", която имат, като в подмяна общината трансферира акциите си от Пловдивския панаир.

Този възел от сагата с акциите от панаира следва да се развърже. Засега не е ясно дали и по кое време общинските съветници във Варна ще обсъдят тази оферта.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР