Почетният гражданин на Хасково маестро Красимир Захариев навърши днес 71

...
Почетният гражданин на Хасково маестро Красимир Захариев навърши днес 71
Коментари Харесай

ЧРД! Маестро Красимир Захариев от Хасково навърши 71 г.

Почетният жител на Хасково маестро Красимир Захариев навърши през днешния ден 71 година, подсетиха от самодейността " С достолепие и религия ".

Маестро Захариев е роден на 2 април 1950 година в Хасково. Завършва ДМА " Панчо Владигеров " в София. Специализира оперно-симфонично диригентство в консерваторията в Санкт Петербург. В продължение на 35 години е диригент на Хасковския симфоничен оркестър. За своята активност е получавал разнообразни награди и оценки. Носител е на медал " Кирил и Методий “ І степен. Два пъти е удостояван с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – " Златна лира ".

Освен като диригент, работи и в региона на композиторското творчество. Автор е на редица хорови творби, на симфонична и камерна музика. Под палката му са свирили ​много изтъкнати български музиканти и млади реализатори, стъпили за първи път на концертния подиум. В годините е работил и с известни български реализатори, измежду които професорите Парашкеф Хаджиев, Александър Райчев, Александър Танев. Има осъществени редица записи в БНР.

Като диригент е гостувал на съвсем всички български оркестри, както и на доста оркестри в чужбина. Негови творби са изпълнявани в Италия, Германия, Швейцария, Гърция и Съединени американски щати. В продължение на година е бил и учител в Тракийския университет в Одрин.

Той е един от създателите на Музикалните дни " Проф.Недялка Симонова ", които се организират годишно в Хасково към този момент съвсем половин век.

Обявен е за почетен жител на Хасково на 29 май 2009 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР