Сигналът е подаден малко след 7 часа сутринта. Съобщението е

...
Сигналът е подаден малко след 7 часа сутринта. Съобщението е
Коментари Харесай

Горя емблематичната къща на Иван Гешов в центъра на София

Сигналът е подаден малко след 7 часа сутринта. Съобщението е било за пламнало мазе. На мястото са изпратени два екипа, които са потушили огъня. Няма потърпевши.

Сградата, която е монумент на културата, е остаряла и необитаема. Тя и преди е била опустошавана от пожар.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че няма данни за тенденциозен палеж. " Ако има нещо сходно, то ще бъде открито от сътрудниците ", уточни той.

Видният политик и банкер Иван Ев. Гешов е министър-председател на България в интервала сред 1911 и 1913 година, когато България взе участие в Балканската и Междусъюзническата война.

Собствениците на парцела са " Артемида - БСИ " АД. На тях редица пъти до момента са налагани наказания поради положението на постройката.

Преди да стане частна, къщата на Гешов е била благосъстоятелност на общината. Тя сменя притежателя си по позната скица - " Софийски парцели " апортира парцела в общо сдружение с частна компания, а по-късно продава каузи си в общата компания.

След като става напълно частна, с писмо на Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН) е в съгласие изменение на подборния организационен проект и на регулационния организационен проект. Направено е и изменение на застрояването на урегулирания аграрен парцел и от терен за детска градина той става терен за хотел.

През 2016 година проектите за надстрояване на къщата са получили зелена светлина от НИНКН. Последва бурна социална реакция, което докара до правосъдна сага, която завърши във Върховния административен съд в края на 2021 година с решение - къщата да бъде непокътната като монумент на културата, вместо да бъде вградена в 7-етажен хотел. През 2023 година основният проектант на София Здравко Здравков пусна заповед за нов Подробен устройствен план, който планува запазването на постройката и зелените площи в парцела, без да се планува ново застрояване. Отреждането на парцела е за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от настоящия притежател.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР