Победителят на парламентарните избори в Словакия миналия месец се съгласи

...
Победителят на парламентарните избори в Словакия миналия месец се съгласи
Коментари Харесай

Избори в Словакия: Победителят популист подписва споразумение за съставяне на коалиционно правителство

Победителят на парламентарните избори в Словакия предишния месец се съгласи да сформира съдружно държавно управление.

Популистката лява партия Smer-SSD на Робърт Фицо завоюва вота с обещания да спре военната помощ за Украйна, само че отхвърли да е проруска.

Г-н Фицо, който преди този момент е бил министър-председател на Словакия, подписа съглашение в сряда с лявоцентристката партия Hlas и националистическата SNS.

Заедно те ще управляват 79 места в 150-местен парламент.

Не е към момента е известно по какъв начин партиите ще запълнят министерски постове, с цел да образуват ново държавно управление, управлявано от господин Фицо, само че наподобява ясно, че основна цел ще бъде да се приключи поддръжката на Словакия за Киев.

" Ако Smer влезе в държавното управление, ние няма да изпратим нито един патрон боеприпаси в Украйна ", сподели господин Фицо на поддръжниците си по време на акцията си.

Това, както и обещанието му да се опълчи на западните наказания против Русия, накара някои наблюдаващи да сравнят господин Фицо с популисткия десен министър председател на Унгария Виктор Орбан.

Междувременно Партията SNS - цялостно име: Словашка национална партия - се управлява от някогашния ръководител на Народното събрание Андрей Данко, за който е известно, че споделя сходни възгледи за войната в Украйна.

Още през юли той сподели, че някои окупирани от Русия територии не са „ исторически украински “. Той също по този начин по-рано разказа съветския външен министър Сергей Лавров като „ безценен другар “.

Миграцията е различен проблем, с който господин Фицо сподели, че желае да се заеме, до момента в който е на поста - по-специално броя на мигрантите, отиващи в Западна Европа през Словакия.

Либералната партия Прогресивна Словакия, която стана втора на изборите, споделя, че предлага визия за „ отворено, толерантно, космополитно общество “ и се застъпва за следване на демократична линия в границите на Европейски Съюз по въпроси като зелени политики и права на LGBTQ+.

Smer, партията на господин Фицо, отхвърля тази визия като „ демократичен фашизъм “, като вместо това води акция за непоклатимост, ред и обществена сигурност.

Петер Пелегрини, водачът на Hlas - проевропейска партия - даде да се разбере, че всяко съдружно държавно управление, в което взе участие, ще поддържа главната външна политика на Словакия в сходство с участието си както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз.

" Ако държавното управление се опита да промени това, Хлас ще напусне ", сподели той преди да подпише съдружното съглашение - цялостни детайлности за които занапред ще се видят.

Агенция AFP цитира думите на господин Фико: „ Конкретни имена и министерства ще бъдат включени в съдружното съглашение, който ще показва... на президента [Зузана Чапутова] след малко време ".

Г-н Фицо беше заставен да се отдръпна като министър-председател на Словакия през 2018 година след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР