Победителите взимат 25,7 процента срещу 24,1 на сто за консервативния

...
Победителите взимат 25,7 процента срещу 24,1 на сто за консервативния
Коментари Харесай

Германия след изборите – предстоят тежки преговори за кабинет


Победителите взимат 25,7 % против 24,1 на 100 за консервативния блок ХДС/ХСС. Трети са Зелените с 14,8 %. Либералите също влизат в новия Бундестаг с 11,5 % поддръжка. За крайнодясната „ Алтернатива за Германия” са дали своят вот 10,3 % от гласоподавателите, а за Левицата - 4,9 %, само че партията влиза в Народното събрание поради извоювани три директни мандата, прецизира БНР.

Анализаторите предвиждат, че социалдемократите и християндемократите ще водят редом съвещания в търсене на съдружни сътрудници. Германия се намира в непознатата до момента обстановка да не се знае, кой ще е идващият канцлер.

Сигурно е обаче, че двете по-малки партии – либералите и Зелените ще са част от идващото държавно управление. Затова ръководителят на демократичната партия Кристиян Линднер предложи консултациите за сформиране на кабинет да стартират първо сред неговата партия и Зелените, с цел да се опитат да изгладят разликите си изключително в политиката за запазване на климата.

Съпредседателят на Зелените Аналена Бербок показва подготвеност за такива диалози преди договарянията с двете огромни партии – социалдемократи или консерватори.

Социалдемократът Олаф Шолц се дефинира за победител във вота и съобщи, че преднината му, въпреки и минимална, ясно демонстрира желанието на германците за смяна в политическия курс с водено от него държавно управление.

Депутатското място на немския канцлер Ангела Меркел беше извоювано от претендент на социалдемократите за първи път от 1990 година Загубата на този мандат е още един удар за християндемократите, които претърпяха проваляне на вчерашните парламентарни избори.

Меркел беше определена в немския парламент с директен мандат от този изборен регион за първи път през 1990 година и от този момент го печелеше на всички последващи избори. Тя не се кандидатира на сегашните избори.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР