Победителите в първия Национален литературен конкурс С обич за Георги

...
Победителите в първия Национален литературен конкурс С обич за Георги
Коментари Харесай

В град Левски обявиха победителите в първия литературен конкурс, посветен на Георги Парцалев

Победителите в първия Национален книжовен конкурс " С любов за Георги Парцалев – българският рицар на смеха " бяха оповестени през днешния ден на тържествена гала в постройката на общинската администрация в град Левски.

 

" Георги Парцалев е културната еднаквост на град Левски. Щастливи сме, че като наш съгражданин го усещаме по нашенски обичан. Щастливи сме, че е по този начин магнетичен и въодушевяващ и през днешния ден съвсем столетие след неговото рождение ", сподели в приветствието си при разкриване на церемонията кметът Любка Александрова.

 

" Парцалев за нас, левчалии, в никакъв случай няма да е демоде и няма да е избледняващ спомен за артистична популярност във времето, добави тя. Александрова акцентира, че състезанието е още една форма " да сме покрай Парцалев и я намерихме, тъй като я търсихме, тъй като през днешния ден имаме потребност от неговия голям артистичен дух и гений, от неговата дълбока и откровена човешка същина ".

 

" В българската културна реалност като че ли по традиция има два пласта на развиване – един формален и един всекидневен. Георги Парцалев беше човек, който представляваше народностния, същинския слой на националната свяст. Затова, където и да го посрещнеха, хората се засмиваха ", сподели ръководителят на журито на състезанието Димитър Томов, публицист и държавник, дълготраен шеф на Университетското издателство " Св. Климент Охридски ". Той добави, че до момента в който има памет за един човек, то той е жив.

 

За състезанието са изпратени общо 46 произведения. Във възрастовата група до 18 години са 20 творби, а при над 18-годишните – 26. 

 

Отличените на първите три места във всяка възрастова група получиха плакети " Рицар на смеха ". Във възрастовата група над 18 години преди всичко е класиран пловдивчанинът Хари Спасов за стихотворението " Рицарят на смеха ". На второ място е Светлин Тендафилов със стихотворението " Интервю с Шекспир ", а на трето е Калин Василев за описа " Космодрум ". 

 

В групата на младите гении до 18 години първа премия е присъдена на Симона Василева на 17 години от Сливен за описа й " Година онлайн или две ". На второ място е Ема Станчева от Стара Загора, също на 17 години, за описа " Откровението на едно езеро ". Трета премия е присъдена на 14-годишната Елена Георгиева от Равда за стихотворението й " Мама на доцентка ". 

 

Обявени бяха и поощрителни награди, подкрепени от локалния бизнес. 

" Реших да вземам участие в състезанието, тъй като личността и обаянието на Георги Парцалев са надълбоко в мен, още от детските ми години. Наградата ми носи морално задоволство и ми дава сили и кураж да продължа напред и да се занимавам с лирика ", сподели пред Българска телеграфна агенция спечелилият във възрастовата група над 18 години Хари Спасов от Пловдив. Според него през днешния ден са ни нужни повече рицари на положителното и на смеха.

 

По-голямата част от отличените създатели не съумяха да участват на церемонията, а някои от тях се включиха онлайн. 

 

Награждаването завърши с вяра състезанието да се утвърди, да притегля повече участници и да се трансформира в традиция за град Левски. Организатор на креативната конкуренция е Община Левски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР