По-здравословна ли е кафявата захар от бялата? Разликите между кафявата и

...
По-здравословна ли е кафявата захар от бялата?
Разликите между кафявата и
Коментари Харесай

По-здравословна ли е кафявата захар от бялата?

По-здравословна ли е кафявата захар от бялата?

Разликите сред кафявата и бялата захар не са толкоз огромни, както нормално се счита. Захарта е включена в човешката диета от хиляди години. Въпреки че има доста разновидности,тези два типа са най-популярни.

Нека ги съпоставим,за да изберете коя е подобаваща за Вас .

Хранителни разлики 

Като се има поради, че бялата и кафявата захар идват от едни и същи култури (захарно цвекло и захарна тръстика), те са доста сходни. Всъщност по-голяма част от кафявата захар е примес от бяла захар и меласа ( тип сироп, подготвен от захар).  Меласата е виновна за тъмния цвят на захарта и леко покачва нейната хранителна стойност. 

Най-забележимата разлика е, че кафявата захар има малко по-високо наличие на калций,желязо и калий. Количеството им е нищожно, тъй че не трябва да се смята на добър източник на тези минерали. Бялата захар има малко повече калории от кафявата.  Една лъжичка ( 4гр.) съдържа 15 калории кафява захар, а същото количество, само че бяла захар, съдържа 16.3 калории. В готварството бялата и кафявата захар се употребяват по разнообразни способи. Въпреки че от време на време се употребяват взаимозаменяемо,това може да повлияе на цвета, усета или текстурата на крайния артикул. Меласата в тъмната захар задържа влагата, тъй че печените произведения ще бъдат по-меки, само че по-плътни. Докато бялата захар разрешава повече въздух в тестото и му предава по-ефирна текстура. 

 Основните им разлики са усет и цвят, само че коя ще изберете зависи от вашите желания. Важно е да се означи. че СЗО предлага да консумирате не повече от 5-10 % от дневните си калории. Добре е да се насладите на сладко лакомство, само че високият банкет на всякаква захар, може да докара до наднормено тегло и развиване на редица заболявания. 

 

По-здравословна ли е кафявата захар от бялата?

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР