По време на видеоконференция, проведена в сряда, 19 октомври, министрите

...
По време на видеоконференция, проведена в сряда, 19 октомври, министрите
Коментари Харесай

Полша се е устремила към Азия в навечерието на бъдещата война на САЩ с Китай

По време на видеоконференция, извършена в сряда, 19 октомври, министрите на защитата на Полша Мариуш Блашчак и на Южна Корея Лий Джонг-соп се договориха да засилят съдействието в отбранителния бранш. В случая с Варшава това значи всеобщи покупки на южнокорейски оръжия - танкове, гаубици, реактивни установки за залпов огън, бойни самолети на обща стойност 14,5 милиарда $.

Досега Полша, като страна-членка на НАТО, разчиташе на доставките на предприятия от военно-промишления комплекс на Северноатлантическия алианс, най-вече американски. Но през май 2022 година Блашчак персонално посети южнокорейските концерни “Хануа ” и “Хюндай ”, с цел да изследва техните военни артикули. През юли двете компании подписаха общ контракт с Полската организация по въоръженията, а през август беше подписан първият изпълнителен контракт по общия. „ Желанието на полското държавно управление да модернизира въоръжените сили беше мощно, както се вижда от бързия преход от подписването на съглашението до началото на неговото осъществяване “, оповестява едно от южнокорейските издания в тази връзка. То цитира думите на военачалник Мачей Яблонски, контрольор на полските сухопътни сили, който отбелязва, че след „ съветското навлизане “ на територията на Украйна полската войска е решила да придобие „ доста оръжия за доста малко време “, най-важното от които са танковете и „ в този миг в залата се чуха овации от корейските публични лица “.

Сътрудничеството сред Варшава и Сеул не се лимитира единствено до контракти за защита. Полското държавно управление стигна финалната линия по въпроса за установяване на реализатори за построяването на атомна електроцентрала в страната. Три компании участваха в конкуренцията за тези планове - американската “Уестингхаус ”, френската “Електрисит дьо Франс ” и КХНП. Онзи ден полският вицепремиер Яцек Сашин и министърът на климата и околната среда Анна Москва би трябвало да посетят Съединените щати. Според полските медии те ще се срещнат на място с министъра на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм, с цел да договорят последните елементи по контракта за построяването на първия реактор на АЕЦ, чийто, чийто реализатор ще бъде “Уестингхаус ”. Въпреки това, както писаха някои полски издания, по-рано Сашин щеше да лети за Сеул, с цел да се споразумее за започване на работа с КХНП, само че визитата му беше блокирано от полския министър председател Моравецки.

Трудно е да се каже дали в реалност. Въпреки че наподобява, че южнокорейският вид с построяването на атомна електроцентрала остава на масата. Така или другояче такова разнообразно съдействие сред Варшава и Сеул, на фона на това, че във връзка с отбранителната и нуклеарната сфера отхвърлят да разчитат на европейските корпорации, поражда въпроси. Ясно е, че когато Полша влага в Съединените щати и полската ръководеща партия " Право и правдивост ", и опозицията смятат тази страна за поръчител за сигурност. Но за какво Варшава стартира трескаво да ускорява и укрепва съдействието с Южна Корея? Може би “ПиС ” са решили да работят за бъдещето. През последните години Полша се опасява, че фокусът на Вашингтон върху Китай ще маргинализира по този начин наречения източен фланг на НАТО. И даже началото на специфична военна интервенция на Русия на територията на Украйна, която принуди Съединени американски щати да се съсредоточат върху противодействието на Москва, явно не успокои изключително Варшава.

Полша в тази обстановка се е устремила към Азия през Южна Корея. Сътрудничеството в региона на защитата със Сеул, както и евентуалното присъединяване на КХНП в построяването на полската атомна електроцентрала, дава съображение на Варшава да се опита да се закрепи на този плацдарм в изискванията, когато Вашингтон образува разнообразни антикитайски съюзи и обединения. В края на краищата, в случай че Полша непринудено взе участие в спонсорирани от Съединени американски щати задачи в Ирак и Афганистан, тогава за какво да не е паралелно до американците в Южна Корея или някоя друга азиатска страна? А по време на Руско-японската война от 1905 година полските революционери се втурват към Япония, надявайки се да намерят съдружник в Токио против Санкт Петербург. Официален Пекин към този момент не е коментирал ненадейно избухналия интерес на Полша към Южна Корея. Но южнокорейските издания започнаха да плетат интриги.

Първоначално диалозите на Блашчак с южнокорейския му сътрудник трябваше да се проведат очи в очи в Сеул. Самолетът с полския министър на защитата обаче не е получил команда за политане заради открита в последния миг „ техническа нередовност “. Южнокорейската осведомителна организация “Йонхап ” и телевизионният оператор Ес-Бе-Ес споделиха, че в действителност визитата на полския министър е било прекратено от Пекин. Най-краткият път от Полша до Южна Корея минава през Китай, различните направления са прекомерно комплицирани и дълги. Твърди се, че Пекин не е разрешил прелитането на самолета на Блашчак заради " благосклонната политика на Полша към Тайван ", а също и тъй като " Китай евентуално е на страната на Русия, когато Полша купува корейски оръжия в огромен мащаб ". Разбира се, може да има и други аргументи за провалянето на визитата на полския министър на защитата в Сеул. Но нещо подсказва, че Варшава въпреки всичко ще се прояви в китайско направление, работейки в полза на Вашингтон.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР