По време на валутната търговия в понеделник щатският долар засилва

...
По време на валутната търговия в понеделник щатският долар засилва
Коментари Харесай

Еврото и паундът продължават да губят срещу долара

По време на валутната търговия в понеделник щатският $ ускорява своите позиции по отношение на еврото, паунда и йената.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се намалява по отношение на $ с 0,17% и се разменя на равнище $1,1260 за едно евро спрямо $1,1290 за евро в края на предходната сесия.

Курсът на американската валута във връзка с японската национална валута се повишава с 0,19% до 114,24 йени за $ против 113,99 йени за $ при закриване на търговията в петък.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта се търгува по отношение на американската валута с 0,12% по-евтино - при курс 1,3430 $ за един паунд.

Индексът ICE, показващ динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), през днешния ден сутринта прибавя 0,1%.

Търсенето на долари, както и други активи на " сигурното леговище ", нараства на фона на нова вълна от COVID-19 и въвеждането на карантинни ограничавания в Европа.

В допълнение, доларът беше подсилен от изказвания на двама представители на системата на Федералния запас (FRS), които допуснаха, че Фед може да форсира темпото на преустановяване на програмата за назад изкупуване на активи.

След резултатите от срещата през ноември Федералният запас разгласи, че ще понижи размера на покупките на активи през настоящия месец с 15 милиарда $ и ще продължи да редуцира програмата през декември. През ноември размерът на покупките на американски облигации ще намалее с $10 милиарда - до $70 милиарда, на ипотечните облигации - с $5 милиарда, до $35 милиарда. През декември размерът на противоположното изкупуване ще намалее до $60 милиарда и Щатски долар 30 милиарда.

Междувременно членът на Борда на Федералния запас Кристофър Уолър би желал да приключи тази стратегия до края на първото тримесечие. Бързото анулация на покупките на активи ще даде на Фед повече пространство за маневриране при вземането на решение по кое време да увеличи главния си лихвен %, сподели Уолър в петък.

В момента финансовите пазари чакат първото повишение на лихвите от Централната банка на Съединени американски щати през юни 2022 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР