По време на съвещанието си през уикенда паричните стратези на

...
По време на съвещанието си през уикенда паричните стратези на
Коментари Харесай

Лагард отчете напредък по новата стратегия на ЕЦБ

По време на съвещанието си през уикенда паричните стратези на Европейската централна банка са постигнали " добър прогрес " по преосмислянето на стратегическите цели на институцията, в това число и на ролята й в битката с климатичните промени и за ревизиран поход към инфлацията, съобщи банковият водач Кристин Лагард. 

Двадесет и петте члена на управителния съвет на ЕЦБ са се събрали в хотел покрай Франкфурт, с цел да дадат подтик на първия за последните съвсем две десетилетия обзор на метода към паричната политика, който би трябвало да завърши през второто полугодие на 2021-а. 

В изявление за медиите госпожа Лагард не е показала детайлности за разискванията по време на тридневното събиране и е показала единствено, че те са били отдадени на целевите инфлационни равнища и времевия небосвод, на връзките сред климатичните промени и паричната политика и на модернизацията на връзките на централната банка. 

Ревизията на паричната тактика, почнала при започване на 2020-а и забавена вследствие на пандемията от ковид, предизвика обществен спор измежду членовете на управителния съвет на ЕЦБ. Сегашната целева стойност на инфлацията от " малко под, само че покрай 2% ", съвсем несъмнено ще се увеличи козметично до 2% с опция да бъде надхвърляна след интервали на недъгав растеж на цените. 

ЕЦБ може да потърси и различни инфлационни ограничения, с които да вземе поради растящите жилищни разноски на семействата и даже да пресметна лични инфлационни цифри. Въпреки че на фона на задържалата се под целевото равнище инфлация за последните 10 години те рискуват да основат усещане за манипулирани стойности. 

Промяната на климата - фактор, който госпожа Лагард желае да включи в разискванията, евентуално ще стане част от измененията под някаква форма, вероятно посредством ориентиране на покупките на облигации в интерес на фирмите, които  отделят по-малко въглеродни излъчвания или поставят старания да ги редуцират. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР