По време на предстоящото председателство на ЕС България ще наследи

...
По време на предстоящото председателство на ЕС България ще наследи
Коментари Харесай

България се стреми към председателство с поглед към европейската перспектива на Западните Балкани

По време на идното председателство на Европейски Съюз България ще наследи тежки законодателни досиета, измежду които европейската система за леговище и основаването на европейската прокуратура. Това стана ясно по време на първата социална полемика, която се организира в София по самодейност на ПанЕвропа България, Министерството на българското европредседателство и представителството на Европейската комисия у нас:
Съединението прави силата, като обръщение за Европа, като обръщение, че обединяване дружно сме по-силни и можем да се оправим с провокациите пред нас – с тези думи министърът за българското председателство Лиляна Павлова откри полемиката. Тя показа главните цели, по които страната ни ще работим, отпред на Европейски Съюз. Това става в основен интервал за общността – последна година мандат на настоящия европарламент и на Европейска комисия с ръководител Жан-Клод Юнкер. С ясната цел – сполучливо привършване на този интервал и слагането началото на нов:

Ключовите послания е една доста забавна тематика. Търсихме аналог с трите " С " -та на британски и три " К " -та на български. Винаги можем да прибавяме. Като прибавим с изключение на " консенсус ", както споделих, търсене на съгласие, разговор, баланс, през " конкурентоспособност ", където приказваме за напредък, икономическо развиване, " кохезия ", тук имаме поради и доближаване и просвета и бъдещето на Европа. Това са посланията.

Търсенето на ефикасни механизми за повишение на сигурността в изискванията на терористична опасност и киберсигурността, проблематичната обща европейска система за леговище, както и основаването на единна европейска прокуратура ще бъдат във фикуса на българското европредседателство, разгласи още министър Лиляна Павлова.

Деница Златева – длъжностен заместник-премиер по подготовката на България в кабинета на Огнян Герджиков, разяснява:

Тежки досиета ще се паднат по време на българското председателство, свързани с промяната на системата за даване на леговище, връщане на мигранти. Темата е сензитивна за нас и като външна граница. Обвързано е и с едно бъдещо приемане в Шенген. Естествено, няма директна връзка, само че това е една от задачите, които ние сме си сложили. Искрено се надявам, че до завършване на самата стратегия, към този момент ще има една доста по-голяма изясненост.

България работи и за това идното европейско водачество да бъде запомнено и като " балканското председателство " с взор към европейската вероятност на Западните Балкани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР