По време на парламентарната процедура за избор на управител на

...
По време на парламентарната процедура за избор на управител на
Коментари Харесай

Сериозни промени в законите във връзка с Еврозоната

По време на парламентарната процедура за избор на шеф на Българска народна банка шефът на Централната банка Димитър Радев , още преди да бъде избран отново за гуверньор с нов шестгодишен мандат, осведоми народните представители, за идни обилни промени в законите регулиращи Българска народна банка и банковите услуги по отношение на подготовката за приемане на еврото .

Трябва да се знае, че самата Българска народна банка няма законодателна самодейност, само че на процедура нейните специалисти приготвят всички промени в регулиращите активността й нормативни актове и през Министерството на финансите, посредством Министерския съвет ги внасят за разглеждане и гласоподаване в Народното събрание . Това е по този начин тъй като постоянно става дума за доста характерна материя, която с изключение на всичко друго би трябвало да бъде съгласувана и с ЕЦБ. Още повече когато тези проектозакони засягат подготовката за влизане в Еврозоната (ако и когато ни поканят).

Вече факт приключването на първата съгласувателна процедура по един подобен законопроект. Българска народна банка разгласи публично, че е получила мнение от ЕЦБ по проектозакона за изменение на Закона за платежните услуги и платежните системи . Законопроектът има за цел да обезпечи гладкото въвеждане на еврото в България в региона на платежните услуги и платежните системи, както и улеснение на упражняването на платежен контрол. " Предвижда се законопроектът, в частта по отношение на въвеждане на еврото в България, да влезе в действие на датата на въвеждане на еврото в България. В своето мнение ЕЦБ приветства задачата на законопроекта, както и навременното използване на нужните ограничения по отношение на това ", се споделя в прессъобщението на нашата Централна банка.

От оповестеното мнение на ЕЦБ излиза наяве, че с влизането на България в Еврозоната в страната ще спре да работи поддържаната от Българска народна банка система за брутен сетълмент в действително време - RINGS , посредством която се правят незабавни заплащания в национална валута за над 100 лв.. Това се прави, тъй като, в случай че бъде въведено еврото у нас, то ще стане националната ни валута. А брутният сетълмент с него се прави през системата на ЕЦБ наречена TARGET 2 на която Българска народна банка е член от 2010-а.

Тук има два значими момента, които би трябвало да получат своите ясни и задълбочени отговори по време на разискването на проектозакона в Народното събрание, с цел да бъдат пресечени вероятни спекулации.

На първо място в мнението на ЕЦБ по проектозакона написа следното: " Със законопроекта се предлага да се заменят редица посочвания на българския лев в Закона за платежните услуги и платежните системи с посочвания на еврото при курс два български лв. за едно евро. В сходство с това със законопроекта се предлага посочванията на 500 милиона, 200 милиона, 20 милиона, 10 милиона, 2 милиона, 250 000, 100 000, 40 000, 600 и 100 лв. да бъдат сменени надлежно с 250 милиона, 100 милиона, 10 милиона, 5 милиона, 1 милион, 125 000, 50 000, 20 000, 300 и 50 евро ".

Сигурно ще има хора, които незабавно ще си спомнят, че има парламентарни решения (а те са със силата на закон), които задължават Българска народна банка и Министерството на финансите да договарят за влизане то на България в Еврозоната само и единствено в случай че курсът на подмяна лв. към еврото стане при настоящия фиксинг от 1.95583 лв. за 1 евро . Всякакви отклонения от него са неприемливи.

И тук внезапно в законов акт ни се предлага подмяна на стойности в лв. към евро по курс 2 лв. за 1 евро. За какво става дума? Става дума, че в закона се приказва точно за стойности - на капитал, на най-малък трансфер и така нататък, а не за наличия, вземания и отговорности. С други думи препоръчаното закръгляване няма да се отрази на активите на жителите и бизнеса. Логично наподобява по този начин. Но е добре този въпрос да бъде обяснен в елементи.

Втория значим миг , който е добре да бъде детайлно коментиран при дебатите в Народнтото заседание по проектозакона, е дали и по какъв начин ще се трансформират таксите и комисионните след прехвърлянето на бързите разплащания от RINGS към TARGET 2 . И несъмнено, в случай че има смяна, по какъв начин тя ще се отрази на таксите и комисионните на банките за крайните клиенти - жителите и компаниите. Знаем, че тематиката с банковите такси и комисионни през последните няколко години стана изключително мъчителна за бизнеса и за хората, по тази причина мненията по нея по отношение на въвеждането на еврото е добре най-сетне да излязат от сферата на чисто политическите заявки от сорта на : " Влезем ли в Еврозоната ставаме част от ядрото на Европейски Съюз " и " в случай че не сме в Еврозоната, ще сме в Евразия " и да стъпят на професионалното поле на числовата конкретика .

Например, не е неприятно да се приготви отчет, в който да се уточни, че към сегашния миг годишно в страната се правят еди какъв брой си междубанкови и потребителски прехвърлянето на обща стойност еди какъв брой си милиарда лв. и евро. От всички тези прехвърляния банките печелят като такси и комисионни еди какъв брой си пари - 1.76 милиарда лв. за предходната година. Еди какъв си % от тези суми е за транзакции в лв., вътре в страната, еди какъв си % е за транзакции в евро вътре в страната. Еди какъв % е за интернационалните валутни прехвърляния и еди какъв брой си са таксите за поддържане на сметки и на платежни устройства. С влизането на България в Еврозоната еди кои си прехвърляния ще отпаднат, еди кои си ще се появят, еди кои си такси ще намалеят, а еди кои си ще се усилят. Прогнозните спестявания/или утежнявания на заплащанията ще е еди какъв брой си милиона. Това е правилният диалог в тази ситуация, а не хвърлянето в пространството на политически заявления и на откровени небивалици от сорта, че сме щели да спестим сред 1 и 2 милиарда от превалутиране. Небивалици, тъй като такива разноски за превалутиране не съществуват като сума, а и публична статистика за тях на никое място не се води.

Разглеждането на плана за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и системи в Народното събрание е комфортен мотив за подобен професионален спор най-малкото, тъй като годишно през системата RINGS минават заплащания за над 1 трилион лв. като към една четвърт от тях са директни потребителски заплащания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР