По време на пандемията дигиталното ни здраве също се оказва

...
По време на пандемията дигиталното ни здраве също се оказва
Коментари Харесай

Зачестиха случаите на кибератаки, работещите вкъщи да внимават

 По време на пандемията цифровото ни здраве също се оказва в риск. Експерти по киберсигурност предизвестяват - следи се доста нарастване на рисковете в киберпространството. И това - след въвеждането на “хоум офис " или работа от у дома, предава Нова тв.

Повишеният риск се дължи на три съществени фактора. Първо  - по този начин наречения " фишинг ", където офанзивите са се нараснали с към 700%. Това са измами посредством обществените мрежи, имейл и даже телефон.

Второ – заради потребността от бърза реакция на фирмите да вкарат работа от у дома, доста от тях не са способни да засилят отбраните си - да вземем за пример, чиновници, които работят от персонални устройства.

И трето - самата конюнктура сега. Все повече измами се възползват от терзанията на хората поради COVID-19 и оферират подправени уеб сайтове, артикули и информация.

А с цел да се предпазим, специалистите поучават да следваме същите ограничения за сигурност, като за физическото ни здраве. Те предлагат да внимаваме повече с цифровото си Аз и наличието си в обществените мрежи. И още - цифрова хигиена. По-силни пароли, които да се сменят постоянно и приложимост на спомагателни средства за отбрана като да вземем за пример удостоверение със SMS. И не на последно място - нараснало внимание, когато преглеждаме имейли, известия и публикации. Александър Велков е чиновник на една от най-големите компании за дистрибуция на IT технология.

През ръцете и компютъра му минава голямо количество сензитивна информация. Повече от половин година обаче той е заставен да работи от у дома. Забелязва, че в последно време офанзивите против компанията му зачестяват. Неговият шеф е взел драконовски ограничения за цифрова сигурност. " Устройствата ни са криптирани, имаме богат набор от стратегии, които автоматизирано засичат всевъзможен тип рискове, било то по какъвто и да е метод получени, и заключват устройствата. Просто хората би трябвало да са добре образовани и да могат да разграничат, когато има нещо подозрително в уеб страницата или имейла, който получават ", изясни Александър.

Други компании обаче нямат тази опция. " Голяма част от компаниите, на които им се наложи доста бързо да преминат към този метод на работа, бяха неподготвени, тъй като в никакъв случай не са възнамерявали това да се случи бързо. Хората употребяват системи, които не са предпазени. Достъпват отдалечено мрежата на своята компания по беззащитен канал и това открива големи дупки в сигурността. ", изясни специалистът по киберсигурност Борис Гончаров. Експертите предизвестяват да следим деликатно работата си в онлайн пространството и да отваряме непознати линкове единствено в случай че сме сигурни, че са безвредни.

Опасност крие и електронната ни поща. По време на пандемията са зачестили случаите на измами, които се показват за известия от държавни институции и огромни компании. " Първото нещо е " стой и се замисли ". Това, което виждаш като известие, дали е нещо, което постоянно получаваш. Дали е част от работата. Другото нещо, което може да видите - дали има детайл на неотложност. Ако изисква незабавни дейности, би трябвало доста съществено да се замисли човек ", сподели още специалистът.

А като първа стъпка за цифрова сигурност, поучават: " Човек да прегледа какво в действителност употребява в всекидневието си, да влезе в тези системи, да види къде са напътствията за сигурност и просто да ги последва. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР