По време на многобройните си посещения в заводи за полупроводници

...
По време на многобройните си посещения в заводи за полупроводници
Коментари Харесай

Германската икономика се сбогува с годините на изобилие

По време на многочислените си визити в фабрики за полупроводници и електрически автомобили немският канцлер Олаф Шолц приказва за стопанска система, която е в челните редици на индустриалната промяна.


Но картината, която рисуват бизнес водачите и специалистите, не е толкоз розова, защото предсказва сложни времена за най-голямата европейска стопанска система, съобщи Агенция Франс Прес.

След като при започване на годината изпадна в криза, Германия наподобява ще приключи годината на алено - и ще бъде на последно място измежду съперниците си в еврозоната.

Правителството е единственото, което към момента предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт през тази година, до момента в който главните стопански институти и МВФ чакат спад от 0,2 до 0,4 %.

Растящата инфлация, мъчителното повишение на лихвените проценти, бавното възобновяване на основния експортен пазар Китай и високите разноски за сила - всичко това натежава върху интензивността.

Някои анализатори предизвестяват, че неразположението може да се окаже повече от краткотрайно.

" В момента виждаме, че страната е изправена пред възходяща планина от провокации ", сподели Зигфрид Русвурм, началник на авторитетното индустриално лоби BDI пред Агенция Франс Прес.

Все по-голям брой предприятия, в това число дребни и междинни, работят върху " преместването на част от активността си отвън Германия ", добави той на годишната конференция на BDI.

Във вестниците още веднъж се появява призракът на Германия като " болния човек на Европа ", който припомня за интервала преди 2000 година, когато страната се бореше да се конкурира на интернационалните пазари и се сблъскваше с високи равнища на безработица.

Нова епоха

Шолц, който стана канцлер в края на 2021 година, избира да уточни друга икономическа епоха.

В изявление за немски медии през март той съобщи, че стремежът за реализиране на климатична индиферентност до 2045 година ще върне " равнищата на напредък като през 50-те и 60-те години на предишния век " - епохата на следвоенното " икономическо знамение " на Западна Германия.

За канцлера социалдемократ големите разноски, нужни за инсталирането на нови вятърни турбини, построяването на електрически транспортни средства, намаляването на замърсяването на околната среда при производството на стомана или производството на термопомпи, ще основат удобен стопански кръг.


Но визията за нов стопански златен век с помощта на прехода към зелена сила оставя някои специалисти скептични.

Преходът ще докара на първо място до поглъщане на милиарди евро за " подмяна на съществуващия ресурс " от технологии за изкопаеми горива с технологии за възобновими енергийни източници " със доста нараснали разноски ", по думите на Русвурм. " Това няма да докара до спомагателен стопански напредък в кратковременен проект. "

" Ще получим плодовете от тези вложения едвам в далечното бъдеще, когато дейно успеем да понижим излъчванията на парникови газове ", съобщи от своя страна Тимо Волмерсхайзер от икономическия мозъчен концерн „ Ifo institute “.

През идващите няколко години Германия я чака относително слаб напредък от по-малко от един %, предвиждат главните стопански институти в страната.

" През това десетилетие растежът може да бъде доста по-слаб, в сравнение с през 2010 година - годините на хипотетично благополучие ", счита Марсел Фратшер, началник на мозъчния концерн DIW.

Вече не е привлекателна?

Страната е спъвана и от структурни недостатъци, които спъват икономическите резултати: мудна администрация, ниско равнище на цифровизация и застаряващо население, което може да докара до дефицит на работна ръка.

" Ако популацията понижава, Брутният вътрешен продукт също няма да пораства ", съобщи Волмерсхайзер.

Тъй като стопанската система е мощно подвластна от производството, наподобява, че Германия ще страда от разноските за сила, които се покачиха след войната в Украйна, макар че те спаднаха от ранните си върхове.

Дълго време Русия беше главният източник на газ за Германия, като доставяше големи количества на относително ниски цени на най-големите индустриални групи в страната.

" Разходите за сила, дефицитът на работна ръка, бюрокрацията - за нас производството в Германия към този момент не е привлекателно ", сподели Ингеборг Нойман, началник на немската асоциация на текстилната индустрия, по време на събитието на BDI. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР