По време на каквато и да е епидемия, в случая

...
По време на каквато и да е епидемия, в случая
Коментари Харесай

Проф. Байкова назова БГ храните, с които да преборим коронавируса у дома

По време на каквато и да е зараза, в тази ситуация – пандемия, преди всичко би трябвало да посъветваме хората да се стремят към здравословно хранене, откъс от целия здравословен метод на живот, с цел да покачат имунната си устойчивост. Това сподели проф. Донка Байкова, която е експерт по хранене и диететика.

Проф. Байкова изброи българските храни, с които ще преборим ковид

Имунната отбрана на организма е двуаспектна, изясни експертът пред БГНЕС.

Единият аспект е клетъчният имунитет (клетките от белия кръвен ред), а вторият, за който също би трябвало да се погрижим, е основаване на предпоставки за създаване на антитела (хуморален имунитет). И в двата случая се касае за високоорганизирани белтъчни структури.

„ Ролята на имунната резистентност на организма е изключително значима, когато в интервал като сегашния (ранна пролет), в който и всекидневно се следят вируси болести (грип), е налице и взрив на COVID-19. Високата вирулентност на ковид постанова да поддържаме пълностоен белтъчен импорт посредством одобряваната храна “, сподели проф. Байкова.

„ На първо място тя изброи разнородни скотски белтъчни храни – месо, риба, яйца, мляко и млечни артикули, които са източници на 9-те незаменими за организъма на индивида аминокиселини (такива, които той не може самичък да създаде и безусловно би трябвало да получи с храната отвън).

Как да не напълнеем по време на карантината, 5 златни правила

Естествено, с цел да има добър синтез на тъканни протеини, в частност – поддържане на имунна отбрана, е значимо, храната да е богата и на активизатори на обмените процеси, каквито са минералите и витамините, изключително тези с антиоксидантни – витамини С, А, D, Е, както и на селен, цинк, желязо, магнезий, манган и други

Те се съдържат в разнородни храни от растителен и скотски генезис. Ние споделяме, че здравословно е това хранене, което доставя на човек всекидневно многообразие от 60 жизненоважни хранителни субстанции “, уточни тя.

„ Въглехидратите са енергиен източник за функционалността на мозъка, сърцето и мускулите. Мускулната тъкан е половината от масата на човешкото тяло и в случай че тя е неактивна, дефицитни и вяли са “сигналите” й за функционалността на вътрешните органи”, акцентира тя.

Донка Байкова е безапелационна, че в този интервал е значимо още нещо: Особено когато сме в режим на „ хоум офис “ грижата за здравословен метод на живот, с изключение на уравновесено хранене, да бъде ориентирана и към избор на подобаваща двигателна интензивност.

„ Налага я и имунната отбрана на организма, която също се въздейства от придвижванията ни. А те могат да бъдат най-различни и никога не е комплицирано “, уточни тя и напомни 12-минутната утринна гимнастика пред учебно заведение заран от преди време.

Специалистът прибавя обаче, че въпреки всичко, както и да се стараем, двигателната интензивност в режим на работа „ хоум офис “ е по-ниска от нормалната, заради което и рискът от свръхприема на енергийни храни, не подобаващ на изразходвания енергиен разход, е доста очевиден.

„ Важно е в такива случаи да се стремим, в единица количество калории, да включим оптимално количество от посочените есенциални хранителни субстанции. Да, по тази причина да избираме по-ниско калорийни типове белтъчни храни, каквито са натуралните – меса, риби, яйца, кисело мляко, извара, нискомаслени сирена, а не промишлено (технологично) обработени, мазни месни и рибни артикули, високо-маслени жълти сирена и деликатеси.

Да одобряваме по-голямо от нормалното количество зеленчуци и плодове (сега имаме опция да осъществяваме тази рекомендация безпроблемно, тъй като разполагаме с повече време “, уточни тя и добави, че когато сме на работа отвън дома, сме забързани в дилемите си и най-често ги одобряваме под форма на обработени разновидности (като сокове, компоти и др.).

Проф. Байкова акцентира, че по принцип е известно, че свръхтеглото и затлъстяването са едни от най-рисковите фактори за протичане на разнообразни възпалителни болести при индивида.

„ До скоро мастната тъкан в човешкото тяло се считаше за „ инертна”, „ буферна” тъкан, предпазваща вътрешните органи от контузии и участваща в терморегулацията.

Уви, в края на предишното столетие се откри, че тя е една мощна ендокринна система, която отделя десетки хормони и хормоноподобни субстанции – адипокини и по най-различни механизми се намесва в метаболизма, в ендокринния баланс на актуалния човек и го трансформира в дисбаланс. От това събитие произтичат другите рискови обстановки за метаболизма на актуалния човек със затлъстяване “, уточни проф. Байкова.

Тя посочи, че всяко преяждане и препиване в този интервал лишава насочеността на организма за две денонощия към имунна отбрана.

„ Ето за какво доста е значимо да понижим енергийната стойност на храната за сметка на определена от нас двигателна интензивност. В никакъв случай не е невероятно, за един месец в интервал на работа у дома, да редуцираме най-малко 2 кг непотребни от нашето тегло, като понижим дневната хранителна сила най-малко с 500 калории “, уточни тя (такава е калорийната стойност на една саралия или 100 г млечен шоколад).

Проф. Байкова акцентира, че затлъстяването не е „ козметичен проблем”, а е метаболитно заболяване. При 85% от случаите, затлъстяването е обвързвано с риск от развиване на диабет вид 2, дислипидемии, сърдечно-съдови болести, подагра – метаболитен синдром, както и нарушено хормонално равновесие.

„ А всички тези положения са свързани с нараснал риск за улеснено пораждане на възпалителни процеси, на фона на подтиснат имунен отговор на организма “, сподели проф. Донка Байкова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР