По време на Голямата депресия Бони Паркър и Клайд Бароу

...
По време на Голямата депресия Бони Паркър и Клайд Бароу
Коментари Харесай

Бони и Клайд – престъпен живот, силна любов и много куршуми

По време на Голямата меланхолия Бони Паркър и Клайд Бароу стартират двугодишното си незаконно начинание (от 1932 до 1934 година). С имидж, доближаващ се до този на Робин Худ, Бони и Клайд завладяват въображението на цялото население.

Лесно е да превърнем взаимния живот на Бони и Клайд в сантиментална приказка. Те са млада влюбена двойка, живеят без правила и пътуват из страната дружно, без да мислят за последствията от дейностите си. Впечатляващите шофьорски умения на Клайд са помогнали на двойката да се измъкне неведнъж, а поезията на Бони печели сърцата на доста души.

Въпреки, че Бони и Клайд убиват доста хора, те са запомнени с отвличането на един служител на реда, който ги хванал и ги возил в автомобила си в продължение на няколко часа, до момента в който в последна сметка ги пуснал – на километри от мястото, на което ги заловил. Двамата изглеждали като свободни хора, които се забавлявали и били напълно отдадени на своето странствуване.

Както в доста други случаи, същинската история на Бони и Клайд е доста по-различна от тази, показана по медиите. Те са виновни за 13 убийства, а множеството от жертвите им са изцяло почтени хора, убити, с цел да може Клайд да прави банковите си кражби.

Бони и Клайд живеели най-често в крадени коли, които сменяли всекидневно, а парите си изкарвали от кражби на банки, хранителни магазини и бензиностанции.

Двойката крадяла пари, само че постоянно изпитвала финансови усложнения. Те били обезверени нарушители, живеещи в непрекъснат боязън от това, което ги очаквало – или да попаднат в пандиза или да загинат от полицейски патрон.

Бони преди Клайд

Бони Паркър е родена на 1.10.1910 година в Ровена, Тексас. Тя е второто от трите деца на Хенри и Ема Паркър. Семейството живеело обикновено, защото Хенри работел като зидар. Но когато главата на фамилията умира ненадейно през 1914 година, Ема Паркър се реалокира дружно с децата си в дома на майка й.

Независимо от всичко, Бони била красива жена. Тя била висока 1.50 метра и тежала към 40 кг. Като дребна била добра ученичка и обожавала поезията (две от стихотворенията, които написа по време на незаконния си интервал, я вършат известна).

Изморена от скучния живот, който води, Бони спряла да посещава учебно заведение на 16 години и подписва брак с Рой Томпсън. Бракът им не вървял добре и Рой прекарвал много време надалеч от вкъщи. Две години по-късно той е хванат от управляващите за кражба и е наказан на 5 години отнемане от независимост. Двамата в никакъв случай не се развеждат.

Докато Рой липсвал от вкъщи, Бони работела като сервитьорка. Точно при започване на Голямата меланхолия обаче, тя останала без работа и приходи.

Животът на Клайд

Клайд Бароу е роден на 24.03.1909 година в Телико, Тексас. Той е шестото от общо осемте деца на Хенри и Къми Бароу. Родителите на Клайд били фермери, които не изкарвали задоволително средства, с цел да отглеждат децата си. По време на по-тежките интервали, в които фамилията нямало никакви пари, Клайд бил изпращан да живее у родственици.

Когато е на 12 години, родителите на Клайд се отхвърлят от фермерството и се реалокират в Далас, където Хенри отваря лична бензиностанция.

През този интервал Далас е рисков за живеене, само че Клайд се чувствал добре там. Той и по-големият му брат Марвин Бароу постоянно имали проблеми със закона, защото крадели разнообразни неща – от пуйки до коли. Клайд бил висок 1.70 метра и тежал към 60 кг. Имал две съществени приятелки (Ан и Гладис) преди да срещне Бони, само че в никакъв случай не се е женил.

Срещата на Бони и Клайд

През януари 1930 година Бони и Клайд се срещат за първи път в дома на техен общ другар. Те незабавно се влюбват един в различен. Няколко седмици след запознанството им, Клайд е наказан на 2 години отнемане от независимост поради осъществявани от него предходни закононарушения. Бони е ужасена от случилото се.

На 11.03.1930 година Клайд съумява да избяга от пандиза, употребявайки оръжието, което Бони съумяла да му даде скришно, до момента в който е зад решетките. Седмица по-късно е хванат още веднъж и е наказан да прекара 14 години в пандиза в Уелдън, Тексас.

Той идва там на 21.04.1930 година. Животът в пандиза бил ужасяващ за него и той обезверено желал да избяга. Клайд се надявал, че в случай че успее да потвърди безотговорност, ще се измъкне от пандиза, по тази причина помолил своя съкилийник да отреже няколко от пръстите му с секира. Макар това да не му носи освобождение, присъдата на Клайд е понижена.

След като е пуснат на независимост на 2.02.1932 година, Клайд се заклева, че по-скоро би починал, в сравнение с да се върне още веднъж в незаконния свят.

От положително момиче в нарушител

Единственият метод за Клайд да стои надалеч от пандиза бил да води естествен живот без закононарушения. Въпреки това, той бил освободен по времето на Голямата меланхолия – интервал, в който да си намериш работа било извънредно мъчно начинание. Освен това, той не бил задоволително сериозен и рядко се задържал на едно работно място. Нищо чудно, че се върнал към престъпния свят незабавно щом бил освободен.

Бони придружила Клайд на първата му кражба, откакто бил освободен от пандиза. Планът бил бандата на Бароу (в която в разнообразни интервали участници, с изключение на Бони и Клайд, били Рей Хамилтън, Бък Бароу, Бланш Бароу, Уилям Джоунс и Хенри Метвин) да ограби един железарски магазин. Въпреки, че по време на самата кражба Бони стояла в автомобила, тя била хваната и изпратена в пандиза в Кауфман, Тексас. По-късно била освободена поради липса на доказателства.

Бък Бароу                                                                                                                       Бланш Бароу

 

Докато Бони била в пандиза, Клайд и Реймънд Хамилтън правят още един грабеж в края на април 1932 година. Трябвало да бъде лесна и бърза работа, само че нещо се объркало и притежателят на магазина Джон Бъчър бил прострелян и погубен.

В този миг Бони имала избор – да изостави Клайд и да стартира на чисто или да остане с него и да продължи да живее живот на бегълка.

Бони знае за обещанието на Клайд в никакъв случай повече да не попадне в пандиза. Тя знае, че в случай че остане с него, и двамата ги чака гибел – рано или късно. И все пак, Бони взема решение, че не може да напусне Клайд и му остава вярна до края.

Криминален живот

През идващите 2 години Бони и Клайд обират разнообразни магазини в пет щата – Тексас, Оклахома, Мисури, Луизиана и Ню Мексико. Те нормално се движели покрай границата, с цел да обезпечат безпрепятственото си бягство, възползвайки се от закона, съгласно който на служителите на реда не им било позволено да минават щатските граници в гонене на нарушители.

За да избегне залавяне, Клайд постоянно сменял колите, които крадял, а по-късно променял и регистрационните им табели. Освен това, той постоянно изучавал разнообразни карти и знаел голям брой черни пътища. Това се оказало огромен плюс за тях, защото двойката се измъквала на няколко пъти, употребявайки знанията на Клайд.

Това, което полицията не знаела обаче е, че Бони и Клайд постоянно се прибирали в Тексас, с цел да видят фамилиите и околните си. Бони имала мощна връзка с майка си и желала да я посещава на всеки няколко месеца, без значение от заплахата, която витаела над тях. Клайд също постоянно се срещал с майка си и обичаната си сестра Нел. Полицията се пробвала няколко пъти да ги залови по време на тези срещи, само че всякога безрезултатно.

Апартаментът, Бък и Бланш

Бони и Клайд били на път към този момент от съвсем година, когато братът на Клайд- Бък, бил освободен от пандиза през март 1933 година. Въпреки, че Бони и Клайд били търсени от няколко правоприлагащи органи (тъй като те към този момент били направили няколко убийства, били ограбили няколко банки и откраднали голям брой автомобили), те решили да наемат апартамент в Мисури, с цел да се видят с Бък и брачната половинка му Бланш.

След две седмици, прекарани в диалози, готвене и игра на карти, Клайд вижда два полицейски автомобила пред жилището им. Скоро полицията открива огън. Бланш, обезпокоена за живота си, побягва от жилището, крещейки.

След като убиват единия от служителите на реда и раняват тежко другия, тримата се насочат към гаража, където е паркирана колата им и потеглят, като преди този момент вземат Бланш, която към момента тичала крещейки по улиците.

Въпреки, че този път полицията не съумява да залови Бони и Клайд, те откриват обилие от информация в жилището им. Там били открити голям брой фотоси, на които Бони и Клайд държат разнообразни оръжия. Именно в този апартамент била открита и поемата на Бони – „ The Story of Suicide Sal ”. Снимките, поемата и любопитното им бягство направило двойката още по-популярна.

Бони и Клайд траяли да пътуват, сменяйки постоянно разнообразни коли и пробвайки се да стоят надалеч от правораздаването, само че полицията била все по-близо до залавянето им. Изведнъж, през юни 1933 година, до момента в който били в Уелингтън, Тексас, се случил случай.

Докато пътували от Тексас към Оклахома, Клайд осъзнава прекомерно късно, че мостът, към който се бил насочил, бил затворен поради ремонт. Той губи ръководството на колата и тя навлиза в крайпътното поле. Клайд и Джоунс съумяват да се измъкнат, само че Бони остава заклещена в колата, която малко след случая се подпалва.

Клайд и Джоунс не могли да извадят Бони от автомобила сами. Тя се избавила с помощта на помощта на двама фермери, които ги забелязали на пътя. Бони била тежко ранена и имала няколко изгаряния на крайници. Това, че бягали от закона означавало, че нямало по какъв начин да потърсят здравна помощ. Бони била толкоз тежко ранена, че всички почнали да се притесняват за живота й, даже и тя самата. Клайд направил всичко допустимо, с цел да помогне на приятелката си. Тя се избавя, само че раните й пречат да продължи по пътя.

Около месец след случая Бони и Клайд, дружно с Бък, Бланш и Джоунс, наемат две бунгала в Мисури. Вечерта на 19.07.1933 година полицията научава от локалните, че нарушителите са там и обкръжават бунгалата.

Този път служителите на реда били по-добре въоръжени и по-подготвени от предходния път. В 23 часа един служител на реда чука на вратата на едно от бунгалата. „ Само минута. Трябва да се облека “ – бил отговорът, който печели време на Клайд да вземе пушката си и да стартира престрелка.

Всички съумяват да се скрият, а Бък продължава да стреля, до момента в който най-после не е прострелян в главата. Бандата съумява да доближи до колата си в гаража – до момента в който Клайд кара, Джоунс стреля с автоматизиран револвер. В последна сметка полицията съумява да уцели две от гумите на автомобила, както и едно от стъклата. Разпръснатите стъклени части нараняват едното око на Бланш.

Клайд кара през цялата нощ и съвсем през целия ден, спирайки единствено с цел да могат ранените да сменят марлите си или да сменят гумите. Когато стигат до Айова, всички вземат решение, че имат потребност от отмора, по тази причина стопират в Дексфийлд Парк.

Двама фермери виждат следи от кръв наоколо до местоположението на нарушителите и оповестяват за това на полицията. Тя обкръжава бандата Бароу незабавно. На сутринта на 24.07.1933 година Бони вижда служителите на реда и стартира да крещи. Клайд и Джоунс вземат оръжията си и откриват огън.

Въпреки опитите на полицията да ги залови, всички от бандата съумяват да се измъкнат. Бък, който поради раните си не можел да се движи, със сетни сили траял да стреля. Клайд скочил в една от колите, само че е прострелян в ръката и по-късно забива автомобила в дърво.

Бони, Клайд и Джоунс почнали да бягат и даже пресекли една река, с цел да накарат полицията да изгуби следите им. При първия комфортен случай Клайд откраднал следващия автомобил от една плантация. Бък умира от раните си няколко дни след престрелката. Бланш е хваната, стоешком до брачна половинка си. Клайд е прострелян четири пъти, а Бони поема голям брой патрони. Джоунс е ранен в главата. След тази престрелка той се отдръпва от бандата вечно.

Последни дни

Бони и Клайд си почиват от закононарушенията в продължение на няколко месеца, само че в последна сметка през ноември 1933 година те още веднъж стартират с обирите. Сега им се налагало да бъдат още по-внимателни, защото жителите към този момент ги разпознавали и ги предавали на полицията. За да се предпазят от залавяне, двамата спели в колите си като карали денем и спели през нощта.

Също през ноември 1933 година Джоунс бил хванат и разказал цялата си история на управляващите. По време на разпитите следователите разбрали за мощната обвързаност на нарушителите към роднините им. Това дало концепция на служителите на реда. Наблюдавайки фамилиите на Бони и Клайд, полицията провела засада на двойката.

Фактът, че дейностите на полицията заплашвали живота на околните му, ядосал Клайд. Той желал да отмъсти за това, само че фамилията му го убедило, че не е добра концепция.

Бягство от пандиза

Вместо да отмъсти на полицията, Клайд решил да отмъсти на пандиза, в който лежал. През януари 1934 година двойката оказва помощ на остарелия другар на Клайд – Реймънд Хамилтън, да избяга от пандиза. По време на бягството е погубен един от пазачите, а няколко пандизчията също съумяват да се измъкнат с колата на Бони и Клайд.

Един от тях е Хенри Метвин. Другите единствено употребяват транспорта и по-късно всеки поема по пътя си, само че Метвин остава с Бони и Клайд. Престъпленията не престават, като тримата убиват двама служители на реда на мотори, само че краят на цялата история наближава.

Последна престрелка

Осъзнавайки какъв брой близки са Бони и Клайд със фамилиите си, полицията допуска, че те и Хенри ще посетят Айвърсън Метвин – бащата на Хенри, през май 1934 година.

Когато управляващите научават, че Хенри Метвин се е отделил от двойката през нощта на 19.05.1934 година, те вземат решение, че това е шансът им този път фактически да заловят нарушителите. Тъй като вярвали, че Бони и Клайд ще потърсят Хенри във фермата на татко му, полицията провежда засада по пътя, по който двамата трябвало да минат.

Докато чака двойката, полицията конфискува автомобила на Айвърсън Метвин и унищожава една от гумите му. След това те слагат остарялата кола на отбивката на пътя, с цел да провокират Клайд да спре до нея и по този метод да ги заловят.

Точно по този начин се случва. В 9:15 часа сутринта на 23.05.1934 година Клайд кара Форда си по пътя, по който полицията го чака. Когато вижда колата на Айвърсън той понижа, а шестимата служители на реда откриват огън против него и Бони.

Бони и Клайд разполагали с прекомерно малко време за реакция. Полицаите изстрелват над 130 патрона към двойката, убивайки Бони и Клайд за минути. Когато всичко завършва и служителите на реда се приближават до колата на двойката, те виждат, че главата на Клайд безусловно е експлодирала от патроните, а част от дясната ръка на Бони е откъсната.

Двете тела са откарани в Далас, където били инспектирани. Събира се огромна навалица хора, които желали да видят с очите си прословутата двойка. Въпреки, че приживе Бони поискала да бъде заровена тъкмо до Клайд, двамата били заровени настрана в два разнообразни гробищни парка.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР