По време на епидемичната обстановка в страната и през февруари

...
По време на епидемичната обстановка в страната и през февруари
Коментари Харесай

Половината хотелиери са търсили алтернативи за запазване на клиентите си

По време на епидемиологичната конюнктура в страната и през февруари тази година 50.4% от запитаните шефове на местата за настаняване  са предложили на своите клиенти различен интервал за потребление на направените резервации. Други 48.4% мениджъри са имали желание да понижат цената на пакет услуги, а една трета от тях - на нощувката. Тази политика се следва от септември предходната година.

Това са резултатите от извършено в интервала от 4 до 24 март от  Националния статистически институт малко бизнес проучване „ Места за настаняване “. С него се събира и  предоставя на обществото информация за резултата на изключителното състояние и последвалата епидемиологична конюнктура, свързани с COVID-19, върху най-засегнатите браншове на стопанската система в страната. В анкетното проучване „ Места за настаняване “ са включени 1675 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за посетители, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и жилища и други места за краткосрочно настаняване) с над 10 кревати, които са били отворени през втория месец на тази година.
В хотелите са търсени и други благоприятни условия за продължение на бизнеса.

Например, във връзка с наетия личен състав 17% от ръководителите са подхванали като мярка разрешаване на „ заплатен отпуск “, а при 12.8% от тях и на „ неплатен отпуск “. При 8.3% от мениджърите обаче се е стигнало и до освобождаване/съкращаване на чиновници.

От „ прекосяване на ненапълно работно време “ са се възползвали 4.6% от мениджърите, други 2% са подхванали мярката „ понижаване на възнагражденията на личния състав “, а 0.9% са минали и към „ отдалечена форма на работа “. Същевременно 13.5% от местата за настаняване са се възползвали от държавните ограничения за подкрепяне на работодателите.

През февруари тази година 51.3% от интервюираните шефове показват, че няма смяна в приходите от активността им спрямо януари. Други 31.1% регистрират спад в паричните приходи, до момента в който единствено 17.4% мениджъри оповестяват за повече доходи. Донякъде тези резултати са разумни поради това, че през декември и януари туристите бяха доста дейни с доста разноски поради доста празници. През идващите месец-два нормално се следи спад в пътуванията и приходите на туристическите сдружения.

Прогнози

За месец март 44.1% от мениджърите предвиждат, че ще могат да обслужат „ До 50% “ от разноските за активността със лични средства. Други 35.7% считат, че ще съумеят „ До 100% “ да се оправят в своята работа, само че има и 20% от интервюираните, които показват, че няма да могат да се оправят сами.

По отношение на бъдещата си интензивност в кратковременен проект 59.4% от ръководителите считат да продължат да работят, което е обвързвано и с това, че времето се затопля, а хората ще тръгнат да пътешестват из страната. При други 27.2% от хотелиерите прогнозата е да продължат с актуалната си активност, въпреки и с понижен размер. Но има и 9.3% от мениджърите, които плануват краткотрайно да преустановят активността си, а 2.2% предвиждат даже да я прекратят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР