По време на бронзовата ера, още преди да се появи

...
По време на бронзовата ера, още преди да се появи
Коментари Харесай

Безславният край на минойците

По време на бронзовата епоха, още преди да се появи класическата гръцка просвета, на европейския континент живели минойците, считани за първата огромна цивилизация. Името им идва от крал Минос, а самата цивилизация била татковина на изтънчени актьори и интелигентни инженери.

Изследванията демонстрират, че минойците са били меркантилни хора, занимаващи се най-много с търговия по море. Доминирали над Средиземно море и гръцките острови, а съумели да разширят империята си чак до Черно море. Те са и първите хора в Европа, за които се знае, че са имали писмен език – Линеар А. Също по този начин, те първи почнали да павират улиците си.

 Известният Фестски диск. Wikipedia Известният Фестски диск. Wikipedia

Люлката на тази цивилизация е средиземноморския остров Крит. От археологическите находки излиза наяве, че Крит и околните острови са били обитаеми преди повече от 9 хилядолетия. Началото на минойската цивилизация е маркирано с разкриване на първите ръчно направени глинени съдове, които датират от петото хилядолетие прочие н. е. На остров крит имало 90 града, най-важният от които бил Кносос.

Краят на процъфтяващата цивилизация пристигнал през XV век прочие н.е., като множеството минойски крепости и вили в покрайнините били разрушени. Не можем да бъдем сигурни тъкмо каква е повода за неочакваното проваляне на цивилизацията, само че най-вероятно е композиция сред нападения от други страни и изригването на вулкана Тера.

В началото на XX век се е считало, че минойската цивилизация е била погубена от вулкана Тера, само че по-късно били открити глинени плочи, които свидетелстват, че цивилизацията е траяла съществуването си най-малко още 50 години.

 Рисунка на минойски дворец. Рисунка на минойски дворец.

Теорията на доктор Флойд Маккой

Д-р Флойд Маккой (Floyd McCoy) е вулканолог в Хавайския университет. Той от дълго време се пробва да разгадае тайните на минойците и най-много по какъв начин са изчезнали от лицето на земята. Маккой е уверен, че вследствие на изригването на вулкана се е получило голямо цунами, което опустошило северния бряг на остров Крит. Но за такова нещо доста мъчно може да се открият доказателства.

Все отново, през 1997 година английският геолог доктор Дейл Домини (Dale Dominey) от Кингстънския университет разкрил удостоверение на тази доктрина. Изкопал дупка навътре в острова и взел пръстта за разбор. Открил дребна фосилизирана мида, която живее единствено на огромни дълбочини. Според него това сигурно е доказателство, че в един миг островът е бил залят от гигантска вълна.

Според теорията на Маккой мощното изригване на вулкана е изхвърлило във въздуха големи количества серен диоксид. Те са изменили климата в покрайнината, като понижили температурите с най-малко 1-2 градуса. Понижаването на летните температури довело до няколко следващи провалени реколти. А приливната вълна разрушила крайбрежните градове и лодките на минойците.

В резултат на тези естествени бедствия минойците почнали да виждат света по друг метод. Спрели да се подчиняват на кралете в палатите. Това било и началото на 50-годишен крах на минойската цивилизация, която не била в позиция да се пази, когато гърците нападнали и завладяли острова.

Historic Mysteries

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР