По време на Ботевите дни във Враца, посветени на 145-та

...
По време на Ботевите дни във Враца, посветени на 145-та
Коментари Харесай

Регионалната библиотека във Враца публикува документи и истории за Ботевия поход



По време на Ботевите дни във Враца, отдадени на 145-та годишнина от подвига на поета-революционер, районната библиотека в града, която носи името му, провежда една забавна виртуална самодейност. Всеки ден до 2 юни на Facebook страницата на библиотеката (https://www.facebook.com/libvratsa/) се разгласяват истории, свързани с героичните събития от 1876 година и забавни обстоятелства за провеждането на обичайния поход по стъпките на Ботевата чета през годините.

По това време на годината както е било от дълго време, по този начин и в този момент врачанският край заживява с паметта за подвига на Христо Ботев и четата му от преди 145 години. Саможертвеният поход на поета бунтовник към свободата от козлодуйския бряг до Врачанския Балкан на всички места тук е оставил следи във обстоятелствата и митологията, в паметта и по места, в хората и събитията . Тук като че ли всичко споделя и свидетелства за Ботев. Един успешен опит да запази този повсеместен спомен е на районната библиотека, която носи името му, и нейният цифров списък. За Ботевите празнувания тази година част от него концентрира вниманието на необятната общност по наличен и атрактивен метод.

" Нашата самодейност е обвързвана с цифровия списък - " Карта на времето ". Подготвихме един подобен поход и го нарекохме по стъпките на Ботевата чета с карта на времето и цифров компас. Самото заглавие на самодейността приказва за това, че ще тръгнем от Козлодуй и ще стигнем до Околчица, от целунатата земя до именития връх по един нетрадиционен метод. Нашата концепция е да се присъединим към всички Ботеви празнувания, към всички Ботеви начинания по метод наличен за всички и може би да дадем хрумвания на хората да посетят избрани места, да стигнат до избрани митове, кътчета, които националната памет към момента донася до нас . Така че се надявам да бъдем потребни за всички ", сподели за БНР краеведът на библиотеката Калина Тодорова.

Целта е посредством публикуването на тази скъпа информация да се притегли интереса на хора на друга възраст: 

" Събрани са през годините, откогато съществува карта на времето, когато започнахме да публикуваме първите материали в този уебсайт, разнообразни истории. Имаме концепцията всеки ден до 2 юни да пускаме по няколко истории във Facebook страницата на Регионалната библиотека " Христо Ботев ", да споделяме тези истории, да стигнат до повече хора. Самите истории са свързани с съответните събития, които са се случили в именитата 1876 година. От друга страна обаче историята на Ботевия поход ще бъде включена тук. Ще проследим посредством историци и посредством разнообразни наши документи историята на това паметно събитие ", добави Калина Тодорова в предаването " Хоризонт до обед ".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР