По време на автосалона във Франкфурт през септември французите показаха футуристичния концепт

...
По време на автосалона във Франкфурт
през септември французите показаха
футуристичния концепт
Коментари Харесай

Renault Symbioz Demo – или как ще караме през 2023-а - видео

По време на автосалона във Франкфурт през септември французите показаха футуристичния концепт Symbioz - беспилотник, “интегриран в интелигентен дом ” и като цяло пример за ослепителен авто дизайн. Тогава от Renault не разкриха повечко неща около концепта, само че в този момент представиха подобен, само че въпреки всичко друг автомобил - Renault Symbioz Demo car, за който описаха почти всичко. И освен до там – колата е реален прототип квалифициран за пътни тествания, включително и от публицисти.

При сходен жанр и съвпадащ релеф на страниците с концепта при Demo фаровете са нормални, а не фантастични гирлянди, прекроени са предната и задница на колата, стойките на покрива, остъкляването и самият покрив. Габритите на коата са 4,92х1,92х1,44 метра, а междуосието е 3,07 м.

Компанията дефинира този си план като “Опитът на карането през 2023-а – през днешния ден! ” В него е налице общоприетото класическо управление, само че може да се включи автопилот от четвъртото равнище по SAE, което значи изцяло самостоятелно ръководство на автомобила. Не инцидентно създателите си представят този автомобил като неотделим детайл от “цифровия живот ” на лидера и пасажерите.



В самостоятелно придвижване кормилото дружно с приборното табло се прибира с цели 12 см към предното стъкло, а лидерът може да ползва очила за виртуална реалност (система от Ubisoft). Включвайки системата за разместване на седалките Alone@Home, може да се освободи още вътрешно пространство. Скоростната връзка с мрежата позволява на всеки пасажер достъп до персоналната му цифрова среда, към разнообразни средства за развлечения и услуги. Всеки пасажер се идентифицира по мобилния му телефон, след което се задействат персоналните му настройки за седалката, зоналния климатик и желаната музика.

Докато върви всичко това колата сама се управлява в границите на пътя, умее да се престроява, да изпреварва и да се връща обратно в първичната си лента, да слиза от автомагистралата и да стопира в безопасно за това място при непредвидени обстоятелства. За това й оказват помощ скрити в купето ултразвукови датчици и радари, във фаровете и задната ризница са монтирани лидари, камерите на автопилота са зад предното стъкло, в задната емблема на Renault и в излизащите на открито дръжки на вратите.

Четвъртото равнище на самостоятелност е известно като mind-off /изключен разум/ и то позволява индивидът да се отдели от процеса на придвижване. Но няма да има възможност лидерът да се обърне с гръб към придвижването или да се реалокира на задната седалка. Движението на безпилотници четвърто равнище без лидер зад волана към този момент е неразрешено във Франция, но са разрешени проби на такива коли, ако водачът може във всеки миг да поеме контрола върху автомобила.

В интериора отсъства привичната централна подпора, даже под приборното табло подът е еднакъв. Интерфейсът Renault Multi-Sense 3.0 разрешава да се регулира прозрачноста на стъкления покрив и диодното вътрешно осветяване. Предните кресла могат да се нагласят в положението Relax за отдих или Lounge за общуване, като се пускат надолу подлакътниците, а самите седалки се завъртат на 10 градуса една към друга.

В разположение на лидера и предния пътник са три OLED-дисплея на LG с широки настройки за гледане на хай-резолюшън филми или да се види информация за мероприятия в мястото за където сте тръгнали. Налице е и огромен проекционен дисплей на предното стъкло подаващ информация за работата на автопилота.

Важна част от плана е съвместимоста на колата с “умния дом ”. От централния екран още в придвижване може да се види какво става в къщата, поради връзката с охранителните й камери. С няколко клика се настройва отдалеко системата за къщно отопление. И назад - за 15 минути преди тръгването от къщата на тв приемниците в къщи се появява информация за предстоящото пътешестване – маршрут, хотелски резервации, равнище на заряд в акумулатора на колата и дължина на съответстващият му пробег, трафикът по пътя до задачата и прогноза за времето.

За задачата колата има връзка с инфраструктурата V2X. Нейната мрежа е на компанията Sanef, работеща по перспективния протокол, избран в рамките на европейския план SCOOP. Освен информацията за състоявнието на пътя, авриите по него и времето, системата осигурява прекосяване без прекъсване на пунктовете за възнаграждение на магистралната такса даже при придвижване на автопилот.

“Умният дом ” като част на плана е създаден от архитектурната компания Marchi Architectes. Размерите на къщата са 21 х 8 х 7 метра, първият етаж е съвсем транспарантен и там може да се вкара колата посредством въртящ се кръг за облекчение. Вторият цилиндричен етаж е спалня, а на покрива има тераса.

Автомобилът е издигнат върху оригиналната платформа за електрокари на компанията. Отзад има два електромотора, всеки от които върти по едно колело. Общата им мощ е 360 кВт (490 к.с.), моментът 550 Нм, а при потребност нещата могжат да бъдат форсирани до 500 кВт (680 к.с.) и 660 Нм. Ускоряването на елктромобила от място до 100 км/ч става за шест секунди, а за по-добра непоклатимост и управляемост и четирите колела могат да завиват.

Захранването на елмоторите се осигурява от тягов батерия с потенциал от 72 кВтч. Пробегът не се афишира, само че може да се одобри, че е в границите на 360−400 км в спокоен режим. Архитектурата на платформата разрешава монтирането и на по-голям батерия с потенциал от 100 кВтч. Захранването се обезпечава от точка за бързо зареждане с мощ 150 кВт, което позволява запълването на потенциала до 80% на батерията да става за по-малко от 30 минути.

Французите не дават обещание, че прототипът, създаден в техническия център в Гуанкур със съдействието на ред промишлени партньори, ще остане в този си тип в серийното осъществяване. Но тестваните в него решения ще се употребяват всеобщо в други модели на марката поетапно. Новите мрежови услуги и 100% подключаеми машини на основните пазари са другата цел на проекта, както и предстоящите осем нови електрокара на групата Renault, които трябва да се появят на пазара до 2022-а година.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР