По-високи акцизи ще оскъпят тютюневите изделия от 1 март 2023

...
По-високи акцизи ще оскъпят тютюневите изделия от 1 март 2023
Коментари Харесай

От март евтините цигари поскъпват с 20 ст., нагревамите - с 40 ст.

По-високи акцизи ще оскъпят тютюневите произведения от 1 март 2023 година

Депутатите гласоподаваха през днешния ден дефинитивно новите данъци за идващите четири години, при които най-силно ще се вдигнат цените на нагреваемите цигари. Акцизът на тези тютюневи произведения се повишава от сегашните 233 лева на кг на 282 лева, което значи, цената им ще нарасне с към 40 ст. Поетапно акцизът до 2026 година би трябвало да доближи 400 лева, което значи всяка година повишаване с към 40 ст.

Вдигането на акциза за класическите цигари е с 5% годишно до 2026 година Според методиката по-голямо ще е повишаването на по-евтините цигари - с към 20 ст. годишно, до момента в който по-високия клас цигари цените ще се вдигнат с 13-14 ст. годишно.

Депутатите отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия методиката за установяване на акцизното облагане на цигарите да даде по-голяма тежест на скъпите цигари за сметка на по-евтините.

За тютюна за пушене повишаването на акциза е с по 10% годишно.

Поскъпване ще има и при електронните цигари с течност, съдържаща никотин. Досега те не се таксуваха с данък, само че от 1 март се вкарва характерен данък от 18 ст. на милилитър течност, който до 2026 година би трябвало да стане 25 ст.

Повишение на тютюневите акцизи не е имало от четири години. Новият акцизен календар е съобразен с наредбите на европейска директива от 8 декември 2022 година От по-високите ставки в хазната се очакват 600 млн. лева повече доходи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР