По-висока ангажираност на кметове и кметски наместници, полагане на съвместни

...
По-висока ангажираност на кметове и кметски наместници, полагане на съвместни
Коментари Харесай

Заседание на Областен координационен център с представители на РУО се проведе в зала „Плевен“

По-висока ангажираност на кметове и кметски наместници, полагане на взаимни старания, предприемане на превантивни взаимни действия за недопускане на отпадане на деца и възпитаници, създаване на синхронна връзка сред институциите за възстановяване на просветителната система и резистентност на постигнатия прогрес – към това се сплотиха участниците в днешното съвещание на Областен координационен център за основаване и действие на механизъм за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в предучилищна и учебна възраст. Заседанието се състоя в зала „ Плевен “ на Областна администрация. 

Работната среща бе открита от Областния шеф на Област Плевен Иван Петков, който показа, че миналата година в качеството си на заместител регионален шеф е имал опция да вземе присъединяване в работна среща в Министерски съвет по отношение на механизъм за взаимна работа по Постановление 100 и област Плевен е била на водеща позиция в тази сфера. В тази връзка той моли към полагане на всички старания, с цел да се привлекат оптимален брой деца в класните стаи, тъй като отпадането им от просветителната система води до огромна ангажираност на други поправителни институции.

Няколко бяха разискваните точки по дневния ред от софтуерен, методически и учредителен аспект. Набелязани бяха цели за съдействие сред заинтригуваните страни, както и рекомендации, отзиви и оферти от институциите, имащи отношение по осъществяване на дейностите.

В рамките на работната среща от Регионално ръководство по образованието – Плевен  направиха доклад за осъществяване на дейностите.

Началникът на Регионалния инспекторат по обучение Албена Тотева показа, че до м. януари т. година област Плевен е била в първите пет челни позиции по осъществяване на министерското разпореждане. Тя показа обстоятелството, че в цялата страна процентът на отпадане на възпитаници от просветителната система е извънредно висок и е мъчно изпълним този, даден от Европейски Съюз – 11,5%, при регистриран сега 20% за България. Г-жа Тотева означи, че за област Плевен не са малко реинтегрираните възпитаници, които още веднъж напущат и отново ще се наложи да бъдат реинтегрирани и в следствие ще отпаднат от просветителната система.

До 12 септември РУО Плевен ще изпрати линк към общините за попълване на аргументите за необхванатите деца в предучилищна възраст и за възпитаници в първи клас. В момента РУО обработва данните за банкет на възпитаници след 7-ми клас и до на следващия ден, 9 септември, по нормативен ред шефовете на образователни заведения следва да показват описи с броя на записаните възпитаници.  За предходната година на 100% от учениците са траяли образованието си в първи гимназиален стадий.

Областният координационен център се ръководи от заместител регионалния шеф Александър Трайков. В състава му са кметовете на 11-те общини от плевенска област, началникът на Регионално ръководство на образованието – Плевен, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи – Плевен, шефът на Регионална дирекция „ Социално подкрепяне “ – Плевен, шефът на Търговско дружество „ Бюро по труда “ – Плевен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР