По-висок минимален и максимален осигурителен доход и нова формула за

...
По-висок минимален и максимален осигурителен доход и нова формула за
Коментари Харесай

Нова година - нови осигуровки, стари обезщетения

По-висок най-малък и оптимален застрахователен приход и нова формула за пресмятане на пенсията влизат в действие тази година. А компенсациите остават замразени на миналогодишното си равнище.
Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се се подвига на 560 лева дружно с минималната заплата. Върху по-голяма сума ще внасят осигуровки и земеделските стопани и тютюнопроизводителите - за тях минималният застрахователен приход се усилва от 350 на 400 лева Максималният застрахователен приход към този момент е 3000 лева, макар че съгласно средносрочната бюджетна прогноза трябваше да остане 2600 лева, което докара до съществени възражения от страна на работодателите, които дефинираха решението като сигнал по какъв начин страната не обезпечава предсказуемост за бизнеса.
Вноската за фонд " Пенсии " на държавното публично обезпечаване остава както предходната година 19.8%, а за хората, родени след 1959 година - 14.8%, напомня в. " Сега ". Осигуровката продължава да се дели в съответствие 60:40 сред шеф и обезпечен. Няма смяна и в другите осигуровки, като положителната вест е, че не се трансформират и изискванията за приемане на компенсации.
Максималният застрахователен приход се подвига с един-единствен мотив - нарастване на тавана на пенсиите, с който е привързан. За разлика от осигурителната тежест обаче, която се покачва от 1 януари, смяната в размера на оптималната пенсия е заложена за средата на годината. Нещо повече - ръководещите направиха още едно оттегляне от заложените параметри на пенсионната промяна и взеха решение да оставят ограничаването и за новите пенсионери. Така вместо от 1 януари новите пенсионери да получават действителния размер на пенсията си, тя ще бъде лимитирана до 910 лева, а от 1 юли ще се вдигне на 1200 лева
С юлското нарастване на тавана още 41 000 души ще стартират да получават действителния размер на пенсията си, само че в групата на ощетените ще останат 24 000 души.
За 70-те хиляди българи, които Национален осигурителен институт чака да излязат в пенсия тази година, има още две вести - пенсията им ще се пресмята по нова формула, а всяка година застрахователен стаж ще има в нея по-голяма тежест. От 2019 година дефинитивно се отстранява правилото да се включват три най-благоприятни години стаж отпреди 1997 година, няма да има значение и стажът сред 1997 и 2000 година Пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 година ще се пресмятат по осигурителния приход на лицата за интервала след 31 декември 1999 година, в случай че този интервал не е по-малък от 36 цялостни месеца.
Предварителната оценка на Национален осигурителен институт демонстрира, че за към 63% от новите пенсионери променената методика или ще докара до позитивен резултат върху пенсията им, или няма да има разлика. За останалите 37% смяната ще е ощетяваща, признаха от осигурителния институт в репортаж на bTV.
Втората смяна е добра единствено на пръв взор - нараства тежестта за една година застрахователен стаж в пенсионната формула от 1.169 на 1.2. До предходната година законът предвиждаше да не се стопира дотук, а плавното повишаване на тежестта да продължи до постигане на 1.5 като още един инструмент, който обещаваше до 40% растеж на новите пенсии в идващите години. Финансовото министерство обаче постави спирачка и на този развой без никакви причини.
След две години стремително нарастване на минималната пенсия, което единствено ускори несъответствията в пенсионната система, тази година за нея не се планува изпреварващ растеж. До 30 юни най-ниската пенсия за застрахователен стаж и възраст (при цялостен застрахователен стаж) остава 207.60 лева, а по-късно се усилва с 5.7% на 219.43 лева С 5.7% се индексират и другите пенсии, като този % е малко по-голям от нормалното в последните години, само че това надали ще бъде усетено от пенсионерите на фона на повишаването на живота. Средната пенсия се чака да доближи 386.2 лева
И още
Минималното на ден обезщетение за безработица остава 9 лева, а оптималното - 74.29 лева За втората година от отпуска за развъждане на дете до 2 година майките ще получават по 380 лева месечно, като задържането на това обезщетение се третира от ръководещите като мярка против рецесията за фрагменти на пазара на труда. Еднократната помощ при гибел на обезпечено лице остава 540 лева Промени в изискванията за разпределяне на компенсациите няма, като болничният остава през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия нататък го поема Национален осигурителен институт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР