По-възрастните българи използват домашната ракия като универсален дезинфектант срещу коронавируса.

...
По-възрастните българи използват домашната ракия като универсален дезинфектант срещу коронавируса.
Коментари Харесай

От Мексико: Българите използват ракията като универсален дезинфектант срещу коронавируса

 По-възрастните българи употребяват домашната ракия като повсеместен дезинфектант против ковид. Това написа мексиканското англоезично онлайн издание Yucatan Times, където е поместен репортаж за възрастно семейство от село Тополи, цитирано от " Монитор ".

" Използвам ракия, откогато се помня...за всичко. Това споделя Гичо Сегов, 81-годишен гражданин на селото “, написа авторката на материала, която също е с български генезис. " Това е лекарство. Дори докторите ми споделят да пия по чаша ракия всяка вечер, с цел да се вардя от този нов вирус. Но ние по този начин или другояче вършим това “, прибавя Гичо. Индустриално създадената ракия нормално е 40 градуса, до момента в който домашната може да доближи 60 градуса и повече, което я прави ефикасна против бактерии, гъбички и вируси, се показва в репортажа.

Произход

Авторката изяснява, че археологически находки на откъс на съд за филтрация от 11-и век кара някои учени да имат вяра, че родината на ракията е България, макар че и други балкански страни също имат сходни искания. Напитката се употребява и при разнообразни ритуали и церемонии, в това число при сватби и погребения. Местните имат вяра, че също така тя има и лековити свойства, а методът й на произвеждане се предава от татко на наследник, се споделя още в материала.

Почистване

По време на пандемията ракията е станала повсеместен дезинфектант в фамилията на Гичо. Съпругата му от 59 години – Пепа, нормално употребява домашна ракия, с цел да избърсва всички повърхности, както и да почиства продуктите, които купува от магазина, и ръцете си, незабавно щом се прибере у дома. " Това е най-хубавото нещо, тъй като е натурално “, споделя Пепа.

" Много от тези купени от магазина дезинфектанти са цялостни с един бог знае каква химия. А и нямат добър усет! “, майтапи се тя. Ракията като обичайно пиво се намира във всеки български дом.

Това я прави по-евтин и комфортен дезинфектант за доста възрастни хора, защото им икономисва ходенето до магазина и аптеките в търсене на антибактериални спрейове и дезинфектанти и по този метод понижава излагането им на вируса. Така евентуално ракията може да избави животи, заключава авторката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР