По върховете на прокуратурата тече трагикомичен бомбено-библейски сюжет. Главният е разпънат

...
По върховете на прокуратурата тече трагикомичен бомбено-библейски сюжет.
Главният е разпънат
Коментари Харесай

Най-страшен за главния прокурор е неговият заместник Борислав Сарафов

По върховете на прокуратурата тече трагикомичен бомбено-библейски сюжет.
Главният е разпънат на кръст сред подозренията за инсцениран атентат и публично неодобрение, а заместникът му се отхвърли от него три пъти за четири дни. Иван Гешев избяга чак зад Океана за среща с еврейското лоби, само че какво може да чака от там от позиция на разтърсените си позиции в България, е мистерия.
Схватката сред Гешев и шефа на националното разследване Борислав Сарафов даде необичаен късмет на публиката да надникне към неприкосновения вътрешен двор на най-важните институции у нас. А гледката там не е красива.
Само преди десетина дни прокуратурата изглеждаше мощна и монолитна конструкция. Независимо от всичките му провали и изцепки, Гешев тежеше крепко на мястото си. Сега чувството е, че това, което не съумяха да създадат всички протестиращи – да го смъкват от поста – ще бъде свършено от политическия и бизнес антураж, който най-силно го крепеше, и от заместника му Сарафов.
С трите си солови акции през последните дни Сарафов ясно сподели, че връзките с началника му не са по никакъв начин розови. И може би предстоят промени. Или най-малкото той е получил такова заричане от някого. Истината е, че Гешев може да се отдръпна от поста си, единствено в случай че самичък пожелае. Иначе това би следвало да стане с решение на Висшия правосъден съвет, само че този му състав нееднократно е посочил, че работи на правилото " Гешев или гибел ".
Самият Сарафов също има проблеми със заместника си Ясен Тодоров, както се разбра от последното му изявление. Шефът на следствието споделя в прав текст, че белите към така наречен атентат са станали по волята на Гешев и митичният израелски специалист бил доведен от Тодоров. Пък и той не съгласувал медийните си изяви с началника си и ходел самосиндикално по малките екрани. Изобщо още една драма, този път следователска.
Показателно е случилото се в петък в Народното събрание. След като вътрешният министър Иван Демерджиев разруши пункт по пункт тезата, че против Гешев е осъществен атентат за ликвидиране, на трибуната излезе Бойко Борисов. И съобщи следното:
" Благодаря на министрите, че са пристигнали. Особено Демерджиев, информацията, която изнесе, най-малко за нас като група, е шокираща ".
В тази преживелица има най-малко две вести – едната е, че откогато Борисов стана народен представител, това е първият път, когато откри за нужно да се изкаже от парламентарната естрада. И втората – че Борисов се шокира от нещо. Все отново това е индивидът, чиито три мандата минаха в тясно съдействие със Сотир Цацаров и Иван Гешев. Тогава той не се шокираше от нищо. И в случай че се има вяра на едни СРС-та, Гешев му се беше възхищавал какъв брой добре се прави на вманиачен.
Сега обаче Борисов е шокиран. Защо ли? Нима в предишното и той самият не се представяше за заплашен и за цел на атентат. Помним по какъв начин от трибуната на Народното събрание преди време съобщи, че имало документ от непозната работа, че Ахмед Доган желал да го убие.
Ден след случая от 1 май с автомобила на Гешев, Борисов изрече състрадание към Гешев и разгласи гърмежа за " терористичен акт ".
А два дни по-късно стартира да се шокира. Показателно е мълчанието на най- безапелационните бранители на основния прокурор - Движение за права и свободи, които по принцип не дават дума да се издума против него.
Политическият отзвук на случката, въпреки и значим, въпреки всичко не дава отговор на значимите въпроси. Например – беше ли осъществен атентат против основния прокурор. Съдейки по всичко казано дотук, това е една зле режисирана глупава акция, гарнирана с неистини и операции. Като се почне от " тормозя се за децата ", които се оказа, че не са били там, и се стигне до откровенията на Сарафов.
Ако на заместник-главния прокурор може да се има вяра, то излиза, че следствието е водено по този начин, че " атентатът " да бетонира героично-мъченическия облик, в който Гешев желае да бъде забелязан от публиката – герой против мафията, станал цел на злокобен скрит план.
Нима няколко дни поред същият Борислав Сарафов не обясняваше обществено, че гърмежът е бил толкоз мощен, че да изхвърли Главния през девет планини в десета? Нима не убеждаваше, че причинителят бил " злобен талант "? Нима не цитираше " израелския специалист ", съгласно който гърмежът бил изработен, с цел да убие, а не да сплаши.
И по-късно същият топ следовател се оказа измамен от началника си. Стигна до такава степен да признае, че неговият заместител Тодоров, някогашен член на Висш съдебен съвет, е довел израелския специалист, а клетият началник на следствието работил по инструкции и единствено и единствено да пази " достойнството на пагона ". А по-късно стартира да си напомня, че единствено 10 дни преди гърмежа Гешев и Тодоров са били в Израел и може би там са се срещнали с специалиста.
Е, най-малко не е разрешил на чужденеца да пипа доказателствата, което очевидно би трябвало да убеди всички нас в професионализма на следствието.
Но смяната в по-голямата картина е налице и мъчно може да бъде подценявана.
Човекът, който към този момент втори мандат като началник на следствието мълчи и извършва инструкции, внезапно самоуверено заявява:
" Защо основният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество обяснения и да избегне полемиката и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Прокуратурата би трябвало да излезе от политическия терен, където е нагазила надълбоко и да се върне в естествената си среда – в отбрана на справедливостта единствено и само в границите на институционалните ѝ пълномощия ", споделя Сарафов, който работи в прокуратурата от десетилетия, бил е претендент за основен прокурор, шеф в спецпрокуратурата и единствено преди два месеца обясняваше, че в новия лист " Магнитски " прокуратурата " вижда поддръжка за дейностите си ".
От опровергаване на опровергаване най-после ще излезе, че би трябвало да се опровергае и самият атентат. И самото битие на прокуратурата. Защото с нелепостите от последните десетина дни (взривът, прокурорският митинг, и конфликтът главен-зам.-главен) ще излезе, че тази институция работи за всичко друго, само че не и за изясняване на истината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР