По въпросите как ще се финансира актуализацията на бюджета, планира

...
По въпросите как ще се финансира актуализацията на бюджета, планира
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред Tribune.bg: Държавните приходи засега се крепят на инфлацията

По въпросите по какъв начин ще се финансира актуализацията на бюджета, възнамерява ли се нов дълг и ще получим ли пари по Плана за възобновяване и резистентност потърсихме коментар от икономиста и финансист Румен Гълъбинов. Ето какво споделя той пред Tribune:

Напускайки обединението, водачът на Има Такъв Народ сподели, че пари в страната няма?!

Чак страната да няма пари, нямам някакви безспорни доказателства. Слави Трифонов може би има информация през Любомир Каримански, който е ръководител на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Но че държавните доходи към този момент се крепят на инфлацията и страната ще изпита усложнение през третото и четвъртото тримесечие на 2022г., в случай че и тази година не получим пари по Плана за възобновяване, отговорът е „ да “. Миналата година изпуснахме тези 13%, които се дават предплатено и в този момент тази година няма накъде да отлагаме. Възможно е да има и политически миг, обвързван с Република Северна Македония/РСМ/. Политолози разясняват, че би трябвало да се произнесем и тогава ще ни дадат средства по Плана.

Официално няма такова обвързване?!

Другото е да сме изпратили бележките по Плана, обаче, по някои от тях отговорите да не са допустими и поради това да се бави заплащането на траншовете.

Защо тогава се бърза с актуализацията на бюджета в случай, че ресурсът е под въпрос?!

Това са идващите въпроси. Въпросът е с какво ще се финансира актуализацията - с увеличени доходи в бюджета от налози. Това е единият източник и към момента ДДС-то не е свалено, продължава да е 20% за множеството артикули и услуги, по този начин страната събира повече налози и Данък добавена стойност, обяснимо . Обаче, в случай че се смъкна Данък добавена стойност в някой от тези браншове, за които беше оповестено, а икономическата интензивност не е толкоз мощно изразена - това като прогноза го имаме, че растежът за тази година ще е под 2%, то и тази данъчна събираемост поради увеличените цени също стартира да е под въпрос, т.е. страната би трябвало да измисли по какъв начин да финансира и с изключение на със лични средства остава да се теглят заеми - вътрешни /ДЦК/ и външни, като се емитира еврооблигационна емисия.

И това беше измежду причините на Слави Трифонов да напусне обединението, че до края на годината финансовият министър възнамерява нов дълг от 10 милиарда?!

Това е другият вид. Въпросът е, че до 10 милиарда не значи 10 милиарда и евентуално тук има някакви упования да влезат пари от Националния проект за възобновяване и резистентност, които да подкрепят бюджетното салдо и да няма потребност да се тегли цялата сума от този предел. Въпросът за парите по Националния проект остава основен.

Между другото, едни 9 млрд.лв. изчезнаха за 9 дни в края на предходната година?!

За тях не знам, нито за какво някой ги счита, че са 9, нито че са изчезнали.

Да не би те или част от тях да излязат в поддръжка на бюджета, въпреки всичко вицепремиерът Асен Василев бе апетитен за министър председател в възможен кабинет отново в границите на този парламент?!

Не съм осведомен. Възможно е това да са някакви прехвърляния от предходната година. Аз персонално нямам доверие да са 9 милиарда, може би са по-малко. Но такава опция съществува да имаш прехвърляния от предходната година в тази. Всъщност, може те да са вкарани като планувани раз
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР