По улиците на Варна може да се видят общински екипи

...
По улиците на Варна може да се видят общински екипи
Коментари Харесай

Община Варна поръча предпазни шлемове по 3.90 лв.

По улиците на Варна може да се видят общински екипи или чиновници на общински сдружения с защитни шлемове на главите. Пособията бяха създадени от локална компания. Кметът Иван Портних заяви пред " Сега ", че една численост коства 3.90 лева Поръчват се количества съгласно потребностите - за хора на предния фронт, изложени на максимален риск. Засега 300 шлема отидоха при контрольорите в градския превоз, а други 200 са доставени на университетската болница “Св. Марина ”, на посредници и екипи по гарите. Трудно може да се пресметна все още какви разноски е направила общината общо за шлемове, маски, дезинфектанти и така нататък

Междувременно стана ясно, че многочислени ромски семейства обикалят лечебните заведения в Пловдив, а единствено един човек от тях имал признаци на каквото и да е заболяване. За да няма опашки и обиколки, ще бъде отворен спешен кабинет в поликлиниката в " Столипиново ". Областният шеф Дани Каназирева изясни, че там лекарите ще вземат решение кой къде и по какъв начин да се лекува при потребност.

Продължава превръщането на спортни арени в полеви лечебни заведения. В Добрич функционалността ще се извършва от зала " Триадица ", следва оборудването й със 150 кревати. " Арена Армеец " в София, " Колодрума " в Пловдив и Дворецът на културата и спорта във Варна са другите обекти, в които се правят учения.

 

" Сега " напомня за дейностите на локалните управляващи в дните на изключително състояние:

Кметът на София Йорданка Фандъкова е издала заповед за затваряне на пътищата към Природния парк " Витоша ", оповестиха от Столичната община. Със спазването на заповедта е натоварена Столична дирекция на вътрешните работи. Като част от мярката за прекратяване на визитите в паркове, градски градини, детски и спортни площадки още в петък  Фандъкова подреди прекъсване на придвижването на градския превоз към Витоша, а парк " Врана " бе затворен за визити.

Вчера кметът на столицата изказа благодарности на тези поданици на града, които не са се изкушили от хубавото време да нарушат възбраната за разходки в парковете и градините и за излети на Витоша и са си останали вкъщи. Тя предизвести, че сигнали за нарушавания е имало и изрази вяра, че те няма да се усилят дотолкоз, че да се наложат още по-строги ограничения.

" Много от парковете и градините на София през днешния ден останаха празни. Благодаря на всички столичани, които демонстрираха, че са виновни и рационални. Да, не липсват сигнали за нарушавания, на които полицията реагира с екипи, само че сами разбирате, че това не е допустимо на всички места и когато и да е. Знам, че през днешния ден Витоша беше едно от най-изкушаващите места за разходка, само че апелирам да разберете, че не надморската височина, а броят хора на едно място дефинират риска от заразяване. Ограниченията са, с цел да опазят живота ни. Надявам се, че от ден на ден хора ще го схванат и няма да стигнем до по-строги ограничения ", написа Фандъкова във Facebook.

Столична община разкри и дарителска сметка поради огромния интерес от компании и жители да оказват помощ за справяне с ковид, заяви още Фандъкова. " Всички средства, които получим, ще използваме да осигурим дейностите по доставяне с храна и медикаменти на самотно живеещи заболели възрастни хора и други обществени действия, както и за активността на лекарите, медицинските сестри, санитари и личен състав на общински лечебни заведения, които ще се грижат за инфектирани с COVID-19 ", разясни кметът. 

Контрольорите в градския превоз в София подават билети от 1,60 лева и няма да глобяват пасажери, които не са съумели авансово да си купят, оповестиха от Центъра за градска подвижност. Отслабването на режима за транспорт на пасажери е краткотрайно, като към този момент не се прецизира какъв брой ще важи.  " Контрольорите стартират да продават билети от 1,60 лв. в транспортните средства от 20 март. Те ще имат опция да връщат ресто. Но молим пасажерите да имат тъкмо приготвени сума, с цел да се избегне размяната на пари.  " Контрольорите наложително ще са с маски, ръкавици и очила. Пазете тях! Пазете и себе си! Молим пасажерите за отговорност и взаимност за осъществяване на ограниченията и съблюдаване на реда и закона в тази обстановка ", оповестиха от ЦГМ във " Facebook ".

Кметът на София Йорданка Фандъкова прикани съгражданите си да не препълват " синята " и " зелената " зона за паркиране в столицата, които бяха освободени от възнаграждение до 29 март. Молбата е да останат свободни места за хората, които работят в центъра и периферните региони, а не безплатното паркиране да подтиква влизането в центъра с коли за разходка.  " Уважаеми съграждани, затворихме " синя " и " зелена " зона преди два дни, с цел да осигурим условия за по-голяма обществена отдалеченост в дните на изключително състояние. Целта е жителите, които работят в центъра, да могат да паркират гратис. Натоварването на зоните към този момент доближи цялостния им потенциал. Затова апелирам всички, които нямат неотложна работа, да не идват с колите си в центъра.  Моля, не използвайте неработещата зона като мотив за разходка до центъра! ", прикани Фандъкова. 

Столична община вкара и промени в графика на градския превоз, чийто интензитет е съществено понижен. Метрото към този момент се движи по празничното си разписание и в работен ден. Вчера кметът на града заяви, че след оповестяване на изключителното състояние пасажерите в метрополитена са намалели с 1/3 и че приходите от публичния превоз през последните дни са " извънредно ниски ".  

При рейсовете, тролеите и трамваите се вкарва разписанието като през летните месеци. Изключения са рейсовете с номера 111, 204 и 304, както и всички крайградски линии, които ще работят без смяна. Автобус 260 ще се движи по настоящото си сега разписание във всички дни. Автобус 86 ще е по разписание за предпразник и празник. Трамваите с номера 5,7 и 22 и тролейбусите с номера 1 и 2 резервират разписанията си. Електробусите ще се движат в делник по празнично разписание.

В Пловдив властите призоваха жителите да не излизат от вкъщи си със светещи надписи по таблата на спирките на градския превоз. Световният апел, станал знак на битката на всички хора против ковид, „ Остани у дома “ към този момент се изписва на електронните табла на спирките на градския превоз в Пловдив. След последните съществени рестрикции, които вкара Националният спешен щаб и заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, Община Пловдив обърна още по-сериозно внимание на хората да съблюдават мярката на самоизолирането, като потвърдила се най-ефикасна досега.  Надписът „ Остани си у дома “ се появява на всички електронни табла на спирките в града, дружно с разписанието на линиите на градския превоз и датата. Съгласно последните заповеди на кмета Здравко Димитров в пиковите часове от 6:00 до 9:00 часа сутринта и от 16:00 до 19:00 часа вечерта рейсовете са в работен график, в останалото време са с неделно, по-разредено разписание.

Вчера пък регионалният съвет на БЧК в Пловдив заяви, че търси доброволци за пазаруване на храни и лекарства най-вече на самотно живеещи възрастни хора , написа " Трафик нюз ". Лицата би трябвало да бъдат на възраст сред 18 и 50 години и по опция да са с персонален автомобил. Желаещите могат да пишат на имейл [email protected] или да получат инструкции на телефон 0884789774, оповестяват от организацията. Доброволците ще бъдат част от мобилните обществени екипи на БЧК и ще посещават домове до прага. „ В този миг имаме потребност от водачи с персонални коли и от психолози ”, съобщи шефът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева, която е член на спешните щабове във втория по величина български град и региона.  „ В Пловдив към този момент работи и гореща телефонна линия поради COVID-19. Дежурни психолози дават отговор на телефон  0700 147 44 и оказват помощ на хората със препоръки и рекомендации за болестта ”, заяви още директорът на БЧК- Пловдив Таня Георгиева. Линията е отворена от 08.00 до 18.00 часа.

Кампания за набиране на доброволци разгласи и община Пловдив.   " От понеделник общинският спешен щаб стартира да набира доброволци, които при потребност да могат да се отзовават когато и да е. В това число и медицински фрагменти, студенти финален курс по медицина, които да се включват в общите старания на Община Пловдив и общинските здравни заведения за ограничение разпространяването на ковид. Записването става на тел. 032/656700 или на email: [email protected] .  Домашният обществен патронаж, който обслужва 450 индивида, продължава своята активност, като има подготвеност да се усили с още 300.

Кметът на регион " Източен "  Иван Стоянов приканва всички жители, имащи сведения за самотно живеещи възрастни хора на територията на региона, да подадат информация на телефон 032/60-10-60 или на e-mail: [email protected] . " Молим подаваната информация да съдържа – три имена, адрес и по-възможност телефон за връзка ", приканиха от общината. 

Община Пловдив изиска от превозвачите в града да употребяват най-дългите си транспортни средства за обезпечаване на отдалеченост в тях. 

Като защитна мярка от заразяване с ковид Община Бургас заяви за понижаване на броя на междуградските рейсове до София, Варна и Плевен. " Във връзка с оповестеното изключително състояние и подхванатите превантивни ограничения за ограничение разпространяването на вируса COVID-19, превозвачи, които извършват транспорти по Републиканската транспортна скица, значително редуцират курсовете до Бургас.  

В Община Бургас постъпиха уведомления от " Юнион Ивкони ", " МБус ", " Травъл Експрес ", " Варна Бус " и " Дейли " за понижаване на курсове от/до София, Варна и Плевен. Курсовете до София са понижени от 14 на 6, до Плевен от 2 на 1, а от Варна от 16 на 8 ", се споделя в известието. 
Към момента се извършват единствено следните курсове: 

Бургас - София - от Автогара " Юг " -   07:10; 07:30; 11:10; 15:00; 00:31; 01:00 

Бургас - Варна: от Автогара " Юг " - 07:00; 08:00; 10:00; 12:00; 15:00; 17:00; 18:00 и 19,00

Бургас - Плевен: от Автогара " Запад " - 15.00.

След въвеждането на изключителното положение част от общините в България започнаха да одобряват свои районни ограничения за отбрана на живота на жителите си и за облекчение на ситуацията на най-застрашените.   София  вече разгласи разширение на активността на общинското дружество " Социален патронаж " за доставки по домовете за възрастни и заболели хора и откри горещи телефони -  02 8188522 и 02 8188523

Община Бургас разгласява две сметки, на която искащите могат да превеждат пари за закупуване на защитни средства и за доставката на храна на възрастни, самотни и заболели хора. " Заради декларираното предпочитание от доста компании за дарения на средства, за закупуване на апарати за обдишване, материали, консумативи в интерес на лечебните заведения и обществените заведения в града,Община Бургас афишира следната дарителска сметка:

Община Бургас
Банкова сметка за дарения
IBAN BG 08SOMB91308424151744
Банка: " Общинска банка " АД
BiC: SOMBBGSF
Вид на заплащане: 445100
Основание: Дарение -коронавирус    

За всички, които са под карантина, може да  се употребява тази сметка за възнаграждение на хранителни артикули и медикаменти,  доставени от доброволци на Община Бургас. Тя може да се употребява и за възнаграждение на доставки на възрастни и самотни хора:

Община Бургас 
Банкова сметка за дарения IBAN BG 08SOMB91308424151744
Банка: " Общинска банка " АД
BiC: SOMBBGSF
Вид на заплащане: 445100
Основание: Коронавирус - провизии    

Бургас разгласи и проект за деяние на предприятието си " Домашен обществен патронаж " по отношение на епидемията.  Администрацията на Държавно стопанско предприятие на ул. " И.Богоров " №20 ще работи на две гишета при непоколебим режим на достъп. " Препоръчваме месечните такси да се заплащат по банков път след авансово конкретизиране на сумата на телефон 056/83-20-67 по следната банкова сметка: IBAN: BG75SOMB91303124075000 , а информация за предоставяните услуги в Държавно стопанско предприятие, както и предпочитание за корекции в даването на услугата, да се получава на тел. 056/813 463 . Предвид епидемиологичната конюнктура всеки консуматор има право да откаже посещаване в дома си от страна на експерта с позвъняване на тел. 056/813 463 " , оповестиха от общината във " Facebook ".

Градът разгласи и спешни линии за доставка на храна и медикаменти на възрастни, заболели и самотни хора -  0884469130 и 0885985693 . В допълнение общината разгласи и втори телефонен номер за поръчки за детска млечна кухня. " Той е  0888 259 160 . Още през вчерашния ден бе оповестен и номерът на Тяна Бурдева - шеф на детската млечна кухня в Бургас -  0886 16 16 30 . Тъй като поръчките са доста, в случай че единият дава заето, обадете се на другия. Можете също по този начин да извършите вашата поръчка на е-поща, като наложително ще получите отговор. Пишете на [email protected] ", се казва в известието.

Община Стара Загора ще образува мобилни екипи, които ще управляват спазването на последните заповеди на здравното министерство по отношение на ковид. В тях ще има представители на Общинска полиция, Инспекторат и ОДМВР. 

" Мобилните екипи ще обхождат Централния пазар, всички паркове и детски площадки, междублоковите пространства и хипермаркетите. Ще бъдат посетени и 29 огромни предприятия, намиращи се на територията на общината. Представителите на Общинска полиция, Инспекторат и ОДМВР ще наблюдават за съблюдаване на отстоянието от 2 метра сред жителите и ще приканват възрастните хора, които попадат в най-уязвимата група от популацията, да лимитират своите излизания и контакти ", се споделя в известието на градската администрация.

Община Стара Загора  също публикува на уеб страницата си телефон за подаване на сигнали при положение, че възрастни хора се нуждаят от помощ.  " На тел.:  0885 382 233  всеки ден от 9 до 17 часа могат да се обаждат самотно живеещи възрастни хора, заболели или трудноподвижни, с цел да им се доставят нужните храни и лекарства. Служителите от Социален патронаж към общината, с изключение на доставката на храна по домовете, ще поемат и доставката на медикаменти. Диетичният стол ще разшири активността си и ще може да доставя храна при авансово декларирано предпочитание. 

Община Варна също разгласи номера на дарителска сметка.   " След запитвания от доста жители и компании, които имат подготвеност да създадат подаяние на средства в поддръжка на ограниченията против разпространението на ковид -за закупуване на защитни средства, апарати, консумативи, препарати Община Варна афишира следната дарителска сметка:

Община Варна

BG49CECB97908462150000   ЦКБ АД
КОД 44 51 00 – ДАРЕНИЯ ОТ СТРАНАТА
КОД 44 52 00 – ДАРЕНИЯ ОТ ЧУЖБИНА

" Средствата може да бъдат употребявани и за заплащане на хранителни артикули и медикаменти за хора, които са под карантина, в това число за възрастни хора и хора с увреждания, които стоят у дома ", се споделя в известието.

Във Варна тече и   акция за набиране на доброволци за подкрепяне на хора в потребност. " Община Варна е подготвена с образуване на доброволци, които да оказват помощ на възрастни самотни хора и трудноподвижни лица за доставка на храна и медикаменти. Информация и записване може да бъде осъществено на телефон 052-985-099, мобилен – 0889 911 791 ", се споделя в анонса.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР