По традиция русенци ще отброят последните минути на отиващата си

...
По традиция русенци ще отброят последните минути на отиващата си
Коментари Харесай

Русе в очакване на новата година

По традиция русенци ще отброят последните минути на отиващата си година на централния площад в града. Освен че могат да прегледат ледените статуи, част от 4-тото издание на Русе айс фест, за тях ще има и празничен концерт навън. Кои ще вземат участие в него вижте в директното включване на репортера ни в Русе Виолета Никифорова.

Празничният концерт ще стартира тъкмо в 23:30, а основните настоящи лица на откритата сцена ще бъдат любимците на младите Павел и Венци Венц, които ще подарят на русенци най-големите си шлагери. По традиция, за положителното въодушевление на всички празнуващи ще се погрижат и танцьорите от Фолклорен спектакъл „ Найден Киров “. Малко преди среднощ кметът Пламен Стоилов ще насочи своите пожелания за новата 2018-та. Ще се извие и обичайното Дунавско хоро.

В този час българи и румънци посрещат дружно Нова година в русенско заведение, което е подредено в достоверен български жанр. Защо северните ни съседи избират Русе и с какво ги гощаваме – вижте.

Още от вратата те посрещат сервитьори, облечени в национални носии, и на всички места можеш да видиш елементи от бита на старите българи – сушени чушки, погача, красиви софри. И по тази причина не е чудно, че северните ни съседи избират да кажат „ Честита Нова година “ точно тук. Около 300 души посрещат 2018-а дружно в това заведение, половината от тях са румънци. Гощават ги с обичайни български гозби, има и празнична стратегия.

Велизара Димитрова: Ще има танци, ще има фойерверки, ще има доста награди, както постоянно, огромната премия ще бъде тв приемник, също екскурзия в чужбина. “
Цената на празничния куверт е 89 лв. и всички маси са били резервирани месец по-рано.
Валентин Стоянов: Специално хората идват тук поради ситуацията и не на последно място – вкусните гозби. “
Семейството на Георги Бобев всяка година на 31 декември чества тук също поради достоверната атмосфера. И пожелава на всички новата година да е великодушна и плодородна.
Георги Бобев: Преди всичко здраве, благополучие, шанс – за всички.
Последният ден на декември мина умерено на Граничния пункт Дунав мост. Трафикът беше естествен, а преминаващите през границата пасажери бързаха да стигнат в точния момент до родните си места. В същото време жителите на Гюргево от следващата година ще бъдат улеснени при пътешестване към България.

На Дунав мост срещаме Михаил Будинов, който е бесарабски българин. Бърза да мине границата и да продължи.

Българска национална телевизия: Къде ще посрещнете новата година?
Михаил Будинов: Думаю, в Хасково.
Българска национална телевизия: При кого?
Михаил Будинов: Там родственики есть.
За северните ни съседи новата 2018-та година идва с финансово облекчение. Жителите на прилежащия на Русе румънски град Гюргево ще минават през Дунав мост - без да заплащат такса. Това планува новият план за цените на Националната компания за ръководство на пътната инфраструктура в Румъния за 2018 година. Изключението ще важи единствено за жителите на окръг Гюргево, които минават с персоналните си коли границата на път към Русе. В момента таксата в тази посока е 13 леи или към 5 лв. и 50 стотинки. На връщане обаче румънците ще би трябвало да си платят таксата от 4 лв. –от българска страна. Проектопланът следва да бъде прегледан и утвърден от транспортното министерство в Румъния при започване на януари.

На финала единствено да напомня, че в новогодишната нощ община Русе е осигурила спомагателни коли на градския превоз, с цел да могат хората от отдалечените квартали да стигнат до центъра на града и да се забавляват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР