По традиция посрещаме Нова година с отварянето на бутилка пенливо

...
По традиция посрещаме Нова година с отварянето на бутилка пенливо
Коментари Харесай

В пещерата Магурата правят пенливо вино по класическа френска технология

По традиция посрещаме Нова година с отварянето на бутилка пенливо вино, а едно от най-известните е това от региона Шампан във Франция. Производство по класическа технология, каквато е френската, има и у нас. При него виното ферментира повторно в бутилката, а целият развой лишава три години.

Белоградчик

Оптималната температура, при която виното би трябвало да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са изискванията в пещерата „ Магурата " край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея към този момент 50 години са употребява от винарска маза.
Даниела Георгиева, лаборант във винарска маза: По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуща бутилката, от което основава налягане вътре в бутилката от порядъка на към пет и половина-шест атмосфери.
След като виното отлежи, утайката се събира в тапата на бутилката и се отстранява. Всичко е съвсем без намесата на машини, а за качественото пенливо определящ е и сортът грозде.
Даниела Георгиева, лаборант във винарска маза: Ние употребяваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, само че хубаво става и единствено от един вид, от шардоне. Той е като типичен и е много добър във тип на пенливо вино.
Пенливите виновност разграничаваме по интензитета на балончетата и пяната в чашата.
Даниела Георгиева, лаборант във винарска маза: При естествените пенливи виновност това са дребни балончета във верижки, пяната не е доста огромна, при искрящите виновност размера на мехурчетата е малко по-голяма.
Можем да се ориентираме и съгласно цената.
Иво Вълов, сервитьор: Тези, които са отлежали по натурален метод, са по-скъпите, несъмнено. Вината, на които им е добавено по-късно въглероден диоксид, са по-евтини и по-достъпни, по този начин да го кажем, на пазара.
Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е съгласно желанията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР