По традиция намаленията по време на Черния петък стимулират потребителите

...
По традиция намаленията по време на Черния петък стимулират потребителите
Коментари Харесай

КЗП Бургас с ценни съвети преди истерията по време на Черния петък

По традиция пониженията по време на Черния петък подтикват потребителите да отделят средства в закупуването на домашен уреди, облекла или дарове с концепцията, че инвестицията е практична и преференциална. Според жалбите, по които Комисията за отбрана работи по времето на Черния петък, главните проблеми са били няколко – доставеният артикул е друг от това, което потребителят е поръчал онлайн; периодите за доставка не са били спазени; получени са единствено част от мечтаните артикули.    

От Регионалната дирекция на КЗП в Бургас поучават потребителите да внимават за няколко съществени неща пред Голямото извършване на покупки. 

1.     В седмиците преди понижения и разпродажби вероятността да попаднем на реклама на чужд онлайн магазин, марка или нов артикул е по-голяма. Ако решите да се възползвате от преференциална оферта на уебсайт, за който знаете малко или нищо, отделете време за авансово изследване. Името на компанията, адресът й и контакти за връзка с търговеца са данни, които той е задължен да уточни на уеб страницата си, в случай че оперира в границите на Европейски Съюз.

2.     Търговецът е длъжен да осведоми за цялостната цена на стоката, в това число и разноските по доставка. Проверете и дали понижението не важи единствено при избрани условия – да вземем за пример покупка над дадена стойност или на несъмнено количество. 

3.     Веднъж натиснал бутона „ заплати “, потребителят автоматизирано се съгласява с общите условия, които търговецът е указал. За да не губите време на самия Черен петък и да се предпазите от разочарования, е добре да се запознаете авансово с тях.

4.     Проверете къде би трябвало да върнете покупката, в случай че размислите. Ако пропуснете тази стъпка рискувате тя да се озове на различен адрес, даже и в друга страна, само че не и на вярното място, указано от търговеца. Срокът за връщане и размисъл е 14 дни, само че някои търговци го удължават в допълнение.

5.     Всеки стадий на връзките консуматор – продавач би трябвало да бъдат ясно документирани. Ако пазарувате онлайн, пазете всички документи и мейли, които получите от електронния магазин, а по-късно и от куриера.

6.     Бъдете спокойни: Плащанията с кредитни карти могат да бъдат отменяни Въпреки че Черният петък носи изкушаващи покупко-продажби за онлайн шопинг, той може да докара покрай очите ви и извънредно съмнителни предложения и даже лъжливи продавачи. Един значим съвет за отбрана на вашите финанси: изберете заплащане с кредитна карта. Кредитните карти ви дават опцията да анулирате неодобрени транзакции посредством процедурата за оборване на заплащането. Първата стъпка би трябвало да бъде опит за разрешаване на казуса с търговеца и в случай че това не проработи, свържете се с банката си, с цел да предизвиквате възобновяване на заплащането.

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР