По традиция на днешния 10 февруари жителите на сeло Търнава

...
По традиция на днешния 10 февруари жителите на сeло Търнава
Коментари Харесай

В село Търнава почетоха паметта на Св. Харалампий /снимки/

По традиция на днешния 10 февруари жителите на сeло Търнава почитат паметта на Св. Харалампий - един от най-тачените светци лечители, настойник на меда и пчелите.
И през днешния ден църквата „ Св. деятел и евангелист Лука “ се трансформира в привлекателен център за искащите да отбележат днешния празник. Отец Тодор Дудов отслужи церемониален водосвет за здравето на всички пчели и пчелари и освети донесения в храма от вярващите мед.
Деца от ОУ „ Христо Ботев “ поздравиха присъстващите и именниците. За страдание кметът на село Търнава - Габриела Раловска, не можа да участва на празника, само че засвидетелства своето почитание и респект към труда на фамилиите, които се занимават с пчеларство.
"Нека в тези спорни времена обликът на св. Харалампий бди над всички пчелари, техните близки и пчелините им. Да подари пчеличките с сполучливо презимуване и магазини, цялостни с мед. Да е противоречив, плодороден и приет трудът им! Честит имен ден на тези, които носят благословеното име на светеца! ", пожела тя.
Гости на празника в Търнава бяха Веселка Борисова - ръководител на Общински съвет Бяла Слатина, кметът на общината инж. Иво Цветков, зам. кметовете Боряна Петкова и Тихомир Трифонов и шефът на ОУ „ Христо Ботев “ Ирена Янкова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР