По традиция българското кино е силно представено в програмата на

...
По традиция българското кино е силно представено в програмата на
Коментари Харесай

Българското кино на 28-ия София Филм Фест

По традиция българското кино е мощно показано в програмата на интернационалния кино фестивал София Филм Фест през цялото време. 28-ото издание няма да е изключение и фестивалът показва 43 български пълнометражни игрални и документални кино лентата, интернационалните копродукции с българско присъединяване и  късометражни филми. 

Кои са 9-те филма, които участват в програмата Ново българско игрално кино

„ Клопка “ на Надежда Косева (европейска премиера) и „ Защото обичам неприятното време “ на Яна Лекарска (световна премиера) са в Международния конкурс, „ Уроците на Блага “ на Стефан Командарев – в Балканския конкурс, а „ Диада “ на Яна Титова – в Конкурса Тийн. След присъединяване си на „ Златна роза “, софийска премиера ще има кино лентата на Петър Русев „ Апостол – един гальовен рицар в Бруталия “. 



12 пълнометражни документални кино лентата са в програмата „ Български документални министър председатели “. Всички филми са премиерни за София. „ Последният гларус “ на Тонислав Христов и „ Балканска черна кутия “ на Цветан Драгнев са и в Международния документален конкурс, а „ Пулсиращи тепета “ на Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров за емблематичния музикален радиоводещ Тома Спространов и „ Монолит бенд “ на Димитър Илчев за обичаната българска рок-група ще имат международни министър председатели.  

Общо 14 български късометражни кино лентата ще бъдат показани на фестивала. 12 от тях (9 международни премиери) ще са в Конкурса за български късометражен филм, а общо 12 ще имат премиера за софийската аудитория. 

Рекорден брой международни копродукции с българско присъединяване

Тази година е рекордна за присъединяване на интернационалните копродукции с българско присъединяване. „ Предупреждението “ на Ади Войку (Румъния-България) и „ Хория “ на Анна-Мария Команеску (Румъния-България-Сърбия) са в Международния конкурс, „ Живот “ на Зеки Демиркубуз (Турция-България), „ Работническата класа отива в Ада “ на Младен Джорджевич (Сърбия-Гърция-България-Черна гора) и „ Съзряване “ на Кристина Йоакемиди (Гърция-България) са в Балканския конкурс, където „ Аркадия “ на Йоргос Зоис (Гърция-България) е отвън състезанието. В рубриката „ Калейдоскоп “ е копродукцията на Грузия и България „ Гражданинът светец “ на Тинатин Кайришвили, в която се откроява експресивното черно-бяло изображение на оператора Крум Родригес. 

И още...

В чест на носителите на Наградата на София на Столичната община, юбилярите Цветана Манева и Георги Тодоров-Жози, ще покажем непреходната българска класика „ Мера съгласно мера “ на Георги Дюлгеров.   Ще си спомним и за отишлите си без време знакови режисьори на киното на прехода Иван Черкелов („ Парчета обич “) и Людмил Тодоров („ Миграцията на паламуда “).
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР