По телевизионните предавания за здравословни храни често казват, че е

...
По телевизионните предавания за здравословни храни често казват, че е
Коментари Харесай

Падна един мит: Можем ли да пием вода, докато ядем?

По телевизионните излъчвания за здравословни храни постоянно споделят, че е неразрешено да се яде и пие вода по едно и също време. Някои специалисти изясняват, че водата разрежда нашата стомашна киселина. Други считат, че това ни прави пълен. И някои хора даже мислят, че водата изтласква нежелана храна от стомаха! Може ли елементарната вода да е толкоз нездравословна за нас?

Най-накрая ви предлагаме да разберете истината за питейната вода по време на хранене и това, което е просто мит.

Какво се случва с храната и водата в стомаха? Процесът на храносмилане стартира тъкмо когато мислим за нашето бъдещо хранене: слюнката се създава в устата. Когато дъвчем храната,  смесваме със слюнка, която съдържа нужните ензими за храносмилане. След това омекотената храна отива в стомаха, където се смесва със стомашната киселина. Средно, стомахът се нуждае от 4 часа, с цел да смеле храната, преди да я трансформира в течност. Тя после отива в червата, където дава всички хранителни субстанции на тялото.

Водата не остава в стомаха дълго време. Отнема към 10 минути, с цел да може стомаха да преработи 250 мл вода. Така че, в случай че пиете до момента в който ядете, водата няма да образува езера в стомаха ви. Тя бързо минава през сдъвканата храна и бързо напуща стомаха.

Течностите не понижават киселинността.

Тялото ни е комплицирана, само че доста добре настроена система. Ако стомахът  “чувства ”, че не може да смила нещо, той създава повече ензими и усилва киселинността на течността вътре. Дори в случай че изпиете половин литър вода, това няма да повлияе на равнището на киселинност. Между другото, водата се влива в стомаха и с храна. Например, приблизително 1 портокал се състои от 86% вода.

Проучванията демонстрират, че някои храни могат да понижат равнищата на киселинност в нашите стомаси, само че равнищата се връщат обикновено доста бързо.

Течностите не въздействат върху скоростта на храносмилането.

Няма изследвания, които да потвърждават неправилното разбиране, че течността натиска твърдата храна в червата, преди да бъде изцяло усвоена. Учените настояват, че течността напуща тялото по-бързо от твърдата храна, само че не въздейства върху скоростта на храносмилането.

Така че, можем ли да пием до момента в който ядем?

Ако пиете до момента в който ядете, няма да си навредите. Напротив, водата оказва помощ за омекотяването на твърдата храна. Но не пийте, преди да поглъщате храната – би трябвало да има задоволително слюнка в храната, която съдържа нужните ензими.

Има някои преимущества за пиенето по време на хранене. Изследванията демонстрират, че когато човек прави къси паузи да пие малко вода, той забавя процеса на хранене. В резултат на това хората ядат по-малко, което е добре.

Ако сте привикнали да пиете чай с храна вместо вода, и в това няма нищо неприятно. Изследванията демонстрират, че няма разлика в равнищата на киселинност след пиянство на чай или вода.

Температурата на водата, която пиете, не въздейства върху скоростта на храносмилане или върху броя на питателните субстанции, които получавате. В стомаха може да се нагрее или охлади храната до нужното равнище. Учените обаче предлагат да се пие топла вода, която е охладена до 65 ° C./Zdrave.to

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР