По света пъплят много странни градски легенди. Една от тях

...
По света пъплят много странни градски легенди. Една от тях
Коментари Харесай

Гърмят ли птиците след като ядат ориз

По света пъплят доста странни градски митове. Една от тях гласи, че не трябва да се хвърля ориз по сватби (честа процедура на запад, когато младоженците излязат от църквата), тъй като гълъбите ще го изядат, оризът ще се разшири в дребните им птичи коремчета и те благите ще експлодират.

 Touchdown (pigeon)

Легендата датира най-малко от 80-те години на предишния век, когато за малко става съвременна и даже през 1985 година законодатели в Кънектикът вкарват законопроект, който не разрешава потреблението на недопечен ориз по време на сватби в опит да се „ предотврати пострадването и гибелта на птици “.

Мае С. Шмидъл цитира градската легенда в поддръжка на законопроекта, който обаче не минава.

„ За страдание, когато птиците ядат суровия ориз, те не могат да го усвоят. Когато попадне в стомаха им, той се уголемява и ги докарва до мъчителна гибел “, споделя Шмидъл и прибавя: „ Чувал съм от няколко сътрудници политици, че на идната заран след женитба са виждали доста птици легнали на земята по тил, тъй като са се отровили с ориза. “

„ Имам 50 години професионален опит като практикуващ орнитолог и в никакъв случай преди не съм чувал за сходно нещо “, споделя президентът на Орнитологичната асоциация на Кънектикът Роланд С. Клемент пред AP тогава. „ Разбира се, за всичко си има първи път, само че ще би трябвало да видя доказателства, преди да се застъпя за концепцията. “

Когато легендата е повторена от колумниста Ан Ландърс, Стивън С. Сибли от Корнелската лаборатория по орнитология му написа, с цел да поправя неправилното разбиране. „ Оризът не е опасност за птиците. Трябва да се свари, преди да се разшири. Освен това цялата храна, която птиците гълтам, се смила от мощни мускули и песъчинки в коремчетата им “, написа той в писмо, което по-късно е оповестено. „ Много птици обичат ориз, както печално ще ви каже всеки оризовъд. “

 Rock Pigeon Courting 02

Но в случай че изказванията на орнитолозите не значат нищо за вас, не е нужно да им вярвате. През 2002 година учител по биология в университета в Кентъки пита своите 600 студенти дали имат вяра, че оризът се уголемява в стомасите на птиците и ги кара да експлодират. Около половината дават отговор позитивно, като един даже декларира, че персонално го е виждал.

„ Студентът ми сподели, че баба му рутинно е хранила с ориз пилетата, с цел да ги убие. Той твърди, че персонално е следил по какъв начин животните се разпръскват „ на части “, откакто са яли ориз и са пили вода “, написа създателят Джеймс Дж. Крупа в списание The American Biology Teacher, добавяйки, че описанието на студента „ е извънредно графично и ужасяващо и той е безапелационен, че историята му е същинска “.

Отбелязвайки в резюме, че „ в реалност птиците нямат стомаси “ и че евентуално хората имат поради торбичките в гърлата им, преподавателят кара младежите си да проведат няколко опита, с цел да видят дали градската легенда е вярна.

Първо те тестват какъв брой другите семена и зърна от ориз се уголемяват, когато се добави вода. Откритията им са, че жасминовият ориз се уголемява с към 33%, до момента в който семената, които птиците нормално ядат, се уголемяват приблизително с към 40% (като процентите за полска царевица е към 53, а за алената пшеница – към 65).

И освен това – при тестванията на други разновидности ориз, те откриват, че никой не се уголемява повече от семена в храната за птици, макар че означават, че инстантният ориз се уголемява повече, като инстантният кафяв ориз се уголемява със 170%.

Студентите обаче не оставят нещата по този начин – един от тях желае да види дали птиците ще ядат инстантен ориз в задоволително количество, с цел да гръмнат. След като се вземат ограничения за сигурност, учителят разрешава на гълъбите да бъде даден инстантен ориз като единствен източник на храна в продължение на 12 часа, като животните имат и достъп до вода.

След този обстоен, безапелационен и най-много логичен опит, остава да тежи във въздуха единствено един въпрос. С какво в действителност е хранила пилците си бабата на студента, с цел да гръмнат?

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР