По света и у нас излезе първият прикуел (филм преди

...
По света и у нас излезе първият прикуел (филм преди
Коментари Харесай

Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии и другите филми през ноември

По света и у нас излезе първият прикуел (филм преди началото на главната поредица) на " Игрите на глада " с подзаглавие " Балада за пойни птици и змии ".

Засне го режисьорът на множеството серии отпреди това Франсис Лоурънс, а сюжетът е основан върху едноименната книга на Сюзан Колинз. Събитията там се развиват 64 години преди тези в първия филм, в който основна героиня е Кътнис Евърдийн, или Сойка присмехулка.

Но в този момент основен воин е младият Кориолан Сноу - бъдещият нечовечен деспот и шеф на антиутопичната страна Панем.

Това е петият филм от поредицата и четвъртият в режисьорската кариера на Лоурънс, който преди този момент нашумя с " Константин " с Киану Рийвз и " Аз съм легенда " с Уил Смит. Той пое поредицата през 2013 година и от този момент не я е изпускал.

" Балада за пойни птици и змии " споделя не толкоз за основаването на страната Панем, Окръзите и садистичните гладиаторски борби, наречени в памет на Гражданската война " Игри на глада ", колкото е изложение на предисторията на Кориолан Сноу, чиято роля в главния филм изигра великият Доналд Съдърланд.

Въпреки цялата му харизма обликът му не е изключително комплициран за преобразяване - възрастен политик, въобще лишен от емпатия и гневно вкопчил се във властта, само че некадърен да удържи учредената благодарение на принуждение империя от раздробяване.

Такива поучителни ориси и в историята, и в киното - колкото желаете. Но по някаква си своя причина създателката на поредицата книги " Игрите на глада " Сюзан Колинз очевидно се е привързала към него и му посвещава въпросната " Балада... " И на Холивуд му се постанова да одобри концепцията и да екранизира романа - тъкмо, въпреки и тук-там прекомерно в детайли.

Така че още веднъж " Игри на глада ", десети подред - рейтингът стремглаво пада и страната стартира да мисли дори за неговото прекъсване. Но уредниците измислят нещо автентично - да прикрепят към всеки участник негов ментор, който му е набор и е от студентите в академията на Капитолия.

Така става факт съдбоносната среща на Корио Сноу, затворен в себе си младеж сирак, с вироглавата жителка на 12-и окръг Луси Бърд, притежаваща обаятелен глас и способността да укротява змии. Корио не си дава сметка незабавно, че се влюбва безпаметно в нея, а и близките възприемат възбудата на другояче сдържания младеж за елементарна възбуденост от самото съревнование, провокирана от желанието за победа. Борейки се за първото място за Люси, което значи и правото да оживее, той слага на карта всичките си привилегии.

Твърде дълго обаче " Балада за пойни птици и змии " - към две трети от съвсем 180-те минути цялостно екранно време, върви по утъпканата пътека, въпреки и показана през погледа на гражданин на привилегирования Капитолий.

Разказва се за изискванията за надпреварата, жребия, позициите на участниците, идването на наставниците в столицата, образуването на благосклонности и антипатии, а по-късно серията жестоки борби на арената, по време на които отпадат не толкоз по-слабите герои, колкото второстепенните съгласно сюжета.

Режисьорът заобикаля грешките на доста прикуел създатели и не прави игрите на глада по-жестоки и забавни, каквито би трябвало да станат в бъдеще.

Напротив - демонстрира ни задоволително банално кръвопролитие, което оказва помощ на кино лентата да резервира историческата логичност, само че пък го лишава от нужния съспенс. При такива условия остава да се концентрираме единствено върху героите и психическите им прекарвания.
Второстепенните герои - а те никак не са малко, са много еднопланови.

В тази връзка се отличават два персонажа, изиграни от същински звезди. Макар че дори Виола Дейвис в ролята на демоничната лекар Волумния Гол наподобява малко като оперетен личност. Но зад мрачните привички на декана Хайботъм единия от хората измислили

Игрите на глада, се вижда някакъв втори проект - може би тъй като от времето на " Игра на тронове " бяхме привикнали да го гледаме в ролята на Питър Динкълейдж.

Изигралата Люси изгряваща звезда Рейчъл Зеглър явно се усеща на екрана по-освободена от колегата си. Освен това както в " Уестсайдска история " на Стивън Спилбърг дават да пее колкото си желае.

Докато Том Блайт, който изигра основната роля, е скрита лимонка. Неговият Кориолан е спиритуален близнак на Драко Малфой от поредицата за Хари Потър - капризен и привикнал с привилегиите, само че носещ в себе си деликатно скрито вътрешно несъгласие.

" Балада за пойни птици и змии " е основана на правилото на прикуелната трилогия на " Междузвездни войни " - след описа за успеха на свободата и демокрацията над тиранията ни чака тъмен роман за еволюцията на основния изверг от цялостния с очаквания и създаващия илюзии юноша до порочния и безсрамен възрастен тиранин.

Финалната третина на кино лентата се е получила най-неуравновесена в драматургично отношение, само че пък най-интересна във връзка с сюжетната проблематика.

След игрите Кориолан е изпратен в 12-и окръг като елементарен боец от специфичните елементи, където още веднъж - към този момент на независимост, среща Люси. И се оказва преди избора дали да играе по разпоредбите и в бъдеще да се върне към предходния живот, или да скъса с предишното си и да рискува всичко.

Неприятната за фена клопка се състои в това, че резултатът от всичко му е авансово явен, даже да не е чел книгата на Колинз. За толкоз дълго чакан блокбастър като " Балада за пойни птици и змии " сервира прекомерно малко изненади.

Но пък има различен бонус - " Игрите на глада " не престават да са нещо много по-значително от дежурната развлекателна антиутопия за младежи и по много обезпокоителен метод резонира със протичащото се сега.

Лоурънс майсторски вади от линейната конспирация казуса за персоналната и груповата отговорност, като в това време показва по какъв начин се ражда лишеното от съвест зло. В неговата основа са изначално знаковите формули " от мен нищо не зависи " и " какво можех да направя ".

В последна сметка ориста на Вселената постоянно зависи от персоналния избор на всеки, освен това освен в холивудските филми.

" Дъщерята на Царя на блатата "  (The Marsh King`s Daughter, режисьор Нийл Бъргър, от 2 ноември по кината)

Психологически трилър на режисьора на " Илюзионистът ", " Високо напрежение ", " Дивергенти " и други, в който звездата от последната трилогия на " Междузвездни " войни " Дейзи Ридли преследва избягал от пандиза нарушител по прякор Царя на блатата. Той е нарушител, държал затворени нея и майка години наред. За да го хване ще се наложи да прибегне до умения, които е усвоила от самия него.

" Наяда "  (Nyad, Елизабет Чай Васархели и Джими Чин, от 3 ноември по Netflix)

Пълнометражен игрален дебют на съпрузите документалисти, чието най-известно произведение е " Фри-Соло " за катерача Алекс Хонолд, което взе " Оскар ", като те не се отдалечават от обичаната им спортна тема.

В ролята на Диана Наяд, която на 60 и недостатък години съумява с плуване да стигне от крайбрежията на Куба до Флорида, е Анет Бенинг ( " Американски прелести " ). Във кино лентата се снимат също носителката на " Оскар " с " Мълчанието на агнетата " Джоди Фостър и Рийс Ивънс ( " Домът на дракона " ).

" Нокти " (Fingernails, Христос Нику, от 3 ноември по Apple TV+)

Научнофантастична мелодрама с Джеси Бакли ( " Чернобил ", " Род - мъжки " ), Рийз Ахмед (Rogue One) и Джереми Алън Уайт ( " Безсрамните ", " Мечката " ) за свят, в който хората са се научили да си сортират идеалните сътрудници благодарение на разбор на ноктите. Главната героиня Ана работи в института, който се занимава с такива проучвания, само че се влюбва в собствен сътрудник, въпреки че програмата упорства, че съвършен за нея е актуалният мъж.

" Куиз лейди " (Quiz Lady, Джесика Ю, от 3 ноември по Hulu)

Комедия с Акуафина ( " Безумно богати азиатци ", " На сбогуване " ) и Сандра О ( " Убивайки Ева " ), които са сестри, длъжни да оправят хазартните задължения на майка си. Те потеглят на странствуване през цялата страна, с цел да може една от тях, която е необикновено интелигентна, да взе участие в куиз шоу и да завоюва огромната премия.

" Паяжината "  (Geomijip, Ким Чжи Ун, от 9 ноември по кината)

Черна комедия от режисьора на трилъра " Аз видях дявола " със звездата от " Спомени за ликвидиране " и " Паразити " Сон Кан Хо в основната роля.

Сюжетът се върти към повторното снимане на филм, с който упорит режисьор има намерение да потвърди на критиците и публиката, че е огромната работа, само че го прави скрито от филмовата си компания, тъй като не е съгласувал промените с шефовете си.

" Как да вършим секс " (How to Have Sex, Моли Манинг Уокър, от 9 ноември по кината)

Драма, която получи премията " Особен взор " на фестивала в Кан. Разказва се за три абитуриентки, които летят от Лондон за остров Крит, с цел да прекарат най-прекрасното лято в живота си. Така, общо взето, и става, преди потапянето им в хедонизма не е помрачено от ужасно събитие.

" Книгата на решенията " (Le Livre des solutions, Мишел Гондри, от 16 ноември по кината)

Нещо като съквартирант на " Паяжината " - комедийната драма на режисьора на " Вечното зарево на чистия разсъдък ". Непризнат от никого талант на правенето на филми се пробва да завърши плана си. Той се скрива във вилата на вуйна си, като се пробва да избяга от продуцентите, които съгласно него се пробват да провалят концепцията му.

" Ръстин " (Rustin, Джордж С. Уулф, от 17 ноември по кината)

Биографичен филм за правозащитника и един от водачите на придвижването за цивилен права на афроамериканците Баярд Ръстин, който оказва помощ на Мартин Лутър Кинг да провежда похода към Вашингтон за работни места и свободи, на който бе произнесена именитата тирада " Имам фантазия ". Режисьор е Джордж С. Уулф ( " Ма Рейни: Майката на блуса " ), а продуценти са Барак и Мишел Обама. В основната роля е Коулмън Доминго ( " Бойте се от живите мъртви " ), а дружно с него играят Крис Рок ( " Догма " ), Джефри Райт ( " Светът на Дивия запад " ) и Одра Макдоналд ( " Частна процедура " ).

" Нандор Фодор и говорещата мангуста "  (Nandor Fodor and the Talking Mongoose, Адам Сигал, от 23 ноември по кината)

Черна комедия по претекстове (евентуално) от действителен случай, който интензивно бистрят английските таблоиди през 30-те години на предишния век. Главният воин - парапсихологът Нандор Фодор, потегля да търси на остров Ман говореща мангуста, кръстена Джеф. За съществуването на феномена оповестява локално семейство. В актьорския състав са Саймън Пег ( " Зомби на име Пег ", поредицата " Мисията невъзможна " ), Мини Драйвър ( " Добрият Уил Хънтинг " ) и Кристофър Лойд ( " Завръщане в бъдещето " ), а мангустата приказва с гласа на писателя Нийл Геймън.

" Мълчалива нощ " (Silent Night, Джон Ву, от 30 ноември по кината)

Хонконгският режисьор Джон Ву се завръща в Холивуд, където едно време направи " Лице назаем " и втората част " Мисията невъзможна ". Звездата от " Отряд самоубийци " Юъл Кинаман играе мълчалив татко, който отмъщава на едни бандити за гибелта на невръстния си наследник.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР