По-строг контрол върху татуировките. Еврокомисията готви регулации срещу опасните оцветители

...
По-строг контрол върху татуировките. Еврокомисията готви регулации срещу опасните оцветители
Коментари Харесай

Важна новина за всички, които ще си правят татуси

По-строг надзор върху татуировките. Еврокомисията готви регулации против рисковите оцветители в боите. Причината е нов отчет, откриващ над 8000 нездравословни химикали в мастилата, употребявани от татуистите, съобщи Блиц.

Данните са на Европейската организация по химикалите. От там сигнализират, че освен канцерогенни, някои от мастилата могат да доведат до репродуктивни проблеми или даже до смяна на човешката ДНК. Сега условията на здравните управляващи в множеството европейски страни са само употребяваните бои да са стерилни и да не реагират с тялото.

Веселин е татуист от над 10 години. Подкрепя потребността от регулации в сектора, тъй като съгласно него в този момент липсват ясни стандарти какво може да се инжектира в кожата.

„ Винаги има начинаещи, които татуират без нужните познания и употребяват безусловно бои, купени от Ebay, които са със подозрително качество ”, изясни татуистът.

Съветът към клиента е постоянно да пита дали материалите имат гаранция и документ от производителя.

Проучването демонстрира, че в някои от пигментите може да има микроорганизми и тежки метали. Зелените бои съдържат хром, сините - алуминий, черните - петролни деривати, а алените - живак. Според медиците затрудненията могат да дойдат след месеци или даже години. Има и случаи на инфекциозни болести след татуировка.

От Еврокомисията ще излязат с явен правилник до края на годината. Обмислят и възбраната татуировките да се отстраняват от различен, с изключение на от кожен лекар.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР