По случая с издирвания джип, с който бившият финансов министър

...
По случая с издирвания джип, с който бившият финансов министър
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва случая с джипа на Горанов


По случая с търсения джип, с който някогашният финансов министър Владислав Горанов се опита да премине границата към Сърбия в края на м.г., е формирано следствие за закононарушение по работа. Това сподели пред "Сега " говорителката на Софийската градска прокуратура и зам.-градски прокурор Десислава Петрова. Тя разясни, че делото е стартирало на 6 януари и за това, че "за времето от 6 март 2020 година до 20 декември 2021 година в София длъжностно лице е нарушило или не е изпълнило служебните си отговорности или е надвишило властта или правата си за да набави за себе си или за другиго полза или да аргументи другиму щета и от това са настъпили немаловажни нездравословни последствия ". Тъй като това е просто текстът от Наказателен кодекс, по който е формирано производството "Сега " попита какво е това длъжностно лице, дали е от Министерство на вътрешните работи, както и кой е миропомазан. Прокурор Петрова обаче съобщи, че няма позволение от наблюдаващия прокурор да оповести тази информация.

В отговорите на прокуратурата се споделя още, че "от наблюдаващия прокурор неотложно са подхванати дейности в границите на неговата подготвеност. Дадени са инструкции по хода на следствието и за събиране и инспекция на доказателства, които следва да бъдат изпълнени от Главна дирекция "Национална полиция ". Прокурор Петрова изясни и че сега се проверява интензивно, така че в случай че се съберат доказателства за виновността на несъмнено длъжностно лице, те ще бъдат преценени с оглед привличането му като обвинен.

Скандалът с джипа на Горанов гръмна в края на предходната година, когато се разбра, че той е опитал да премине границата към Сърбия с "Тойота ", оповестена за търсене. Вместо колата да бъде арестувана на границата обаче, Горанов обръща и се връща навътре в страната, а когато по-късно се появява още веднъж на граничния пункт, само че с различен джип и съпроводен от началник на огромна автобусна компания, е пуснат да премине в Сърбия. Версията на Горанов е, че става дума за неточност, а "Тойота "-та е клонирана. "Джипът на Владислав Горанов е изцяло постоянен. Купен е от Хамбург от формален дилър на "Тойота " и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се търси в Русия ", изясни шефът на "Мото пфое " Атанас Фурнаджиев на 18 декември, незабавно откакто се разбра за случая.

"Този автомобил е със странна история. По изказвания на самия Горанов той е получил на лизинг чисто нов автомобил. Това твърди и притежателят на компанията лизингодател. Автомобилът е с регистрация от 1 януари 2018 година, а е създаден през август 2018 година, т.е. регистрацията предхожда производството. Странно е, че тъкмо досието на този джип го няма в архивите на КАТ. За всички други коли на простосмъртни български жители документите ги има там. За този автомобил няма никаква диря. Сега тече процедура по дерегистрацията на автомобила ", сподели вътрешният министър Бойко Рашков в изявление за "Сега " в средата на февруари.

В Министерство на вътрешните работи още няма осъдени

Заради автомобила в Министерство на вътрешните работи потегли и дисциплинарна инспекция против чиновниците на гранична полиция, които са оставили Горанов да обърне и да си тръгне от границата. Рашков разяснява преди повече от месец, че "тези дни ще се вземе решение за тях ". Все още обаче това не е станало. "Не може чиновник, който е на граничния пункт, да има сходно отношение към лидер на автомобил, който се търси. Със сигурност ще има осъдени. Дисциплинарният състав ще предложи наказванията, най-после ще реша аз. Ако нещата стоят по този метод, аз бих освободил неотложно този чиновник от Министерство на вътрешните работи ", сподели пред "Сега " Рашков през февруари.
Дни откакто се разбра за историята с джипа на Горанов, Националната организация за приходите разгласи, че стартира инспекции на лизингополучателите на леки коли. Национална агенция за приходите се закани, че ще извърши разбор на типа на леките коли, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с заявените от тях приходи. Близо 3 месеца по-късно резултатите и от тези инспекции още не са оповестени.

Междувременно Горанов бе задържан от Министерство на вътрешните работи за 24 часа дружно с партийния си водач Бойко Борисов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова по делото за изнудване на Васил Божков. В петък той бе освободен, тъй като прокуратурата одобри, че няма задоволително доказателства против него.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР