По случай националния празник на РС Македония - Илинден, Ден

...
По случай националния празник на РС Македония - Илинден, Ден
Коментари Харесай

Пендаровски в Сърбия: Тук е създадена Република Македония

По случай националния празник на районен съд Македония - Илинден, Ден на републиката, македонският и сръбският президенти Стево Пендаровски и Александър Вучич организираха взаимна среща в манастира „ Св. Прохор Пчински “, заяви БГНЕС.

Районът към манастира Св. Прохор Пчински, както и самото светилище са значими исторически и географски както за Сърбия, по този начин и за Северна Македония.

Вучич съобщи, че през днешния ден са доказани изключителните връзки, които съществуват сред двете страни и сподели, че сърбите и жителите на Северна Македония са освен другари, само че като народи имат приятелски връзки.

„ Във всеки случай имам вяра, че тези връзки ще се развиват по-нататък и че ще използваме времето, с цел да обсъдим други значими тематики “, сподели той.

Той уточни, че стокообменът със Северна Македония е милиард и половина евро годишно и че се поставят взаимни старания за улеснение на живота на жителите на двете страни.

„ Ние сърбите обичаме македонците и Северна Македония. Ние не желаеме нищо, не се нуждаем от нищо, с изключение на да си сътрудничим още по-добре и повече. Пожелавам ви радостни празници и постоянно да се чувствате добре пристигнали на всички места на територията на Сърбия “, разгласи Вучич.

Пендаровски отвърна, че се надява положителната традиция да се чества Илинден, най-големият народен празник на страната, " на мястото, където е основана Република Македония ", ще продължи.

„ Първата Република Македония е основана в този манастир, който в този момент се намира на територията на Сърбия. Когато е основана, тя е била една държавна общественост “, съобщи Пендаровски.

Той акцентира, че Илинден е от най-голямо значение за Северна Македония и нейния народ.

Тази заран в наличието на миряни се организира взаимна литургия от представители на двете православни църкви.

Това е значима дата, тъй като през 1944 година тук се е провело първото съвещание на АСНОМ (Антифашисткото заседание на националното избавление на Македония), което македонците считат за основа на държавността и езика си, разяснява събитието сръбската РТС.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР