По случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи БНТ пуска

...
По случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи БНТ пуска
Коментари Харесай

80 години от спасяването на българските евреи - в селекция от филми

По случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи Българска национална телевизия пуска серия от игрални и документални в седмицата от 6 до 12 март. 10 март 1943 година е един от най-паметните дни в актуалната ни история, когато огромна част от нашето общество – жители, организации, политици и общественици се сплотяват и се опълчват уверено на депортирането на българските евреи от предвоенните територии на България в нацистките лагери на гибелта.

За да си спомним или да научим пропуснатото, с което има за какво да се гордеем, Българска национална телевизия направи селекция от филми по тематиката. Ето какво можем да гледаме, с цел да си спомним по едно и също време едни от най-мрачните години от историята, само че и най-светлите образци за човечността на българите: 

„ Да се спасиш от пъкъла “

„ Да се спасиш от пъкъла “ е документален филм от поредицата „ България от край до край “. Той ще се излъчи по Българска национална телевизия 1 във вторник – 7 март от 21:30 ч. Филмът споделя през очите на оживели какво е да видиш по какъв начин корабът, с който пътуваш към спасението, се раздира в зимна стихия, какво е да видиш стотици починали и след всичко това на 97 години да успееш да бъдеш благополучен човек.



" Защо положителното е избрало тъкмо нас за негови пазители "

В сряда от 21:30 ч. в програмата на Българска национална телевизия 2 феновете ще гледат филм от същата поредност „ Защо положителното е избрало тъкмо нас за негови пазители ”.

„ Светът би трябвало да научи “.

Друга персонална история за избавена българска еврейка е на Виктория Гершон-Атанасова. Нейната закъсняла с 65 години история е надълбоко прочувствена среща с другарка и с правнучката ѝ Ефрат. „ Светът би трябвало да научи “ ще се излъчи в четвъртък от 21:30 ч. по Българска национална телевизия 2.

" Животопис на Димитър Пешев "

На 8 март - сряда от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1 в портретната документална поредност „ Българска национална телевизия Представя “ гледайте кино лентата „ Животопис на Димитър Пешев “, отдаден на кариерата на българския правист и политик, изиграл основна роля за спасяването на съвсем 50 000 български евреи по време на Втората международна война.

Във кино лентата вземат участие историците проф. Веселин Методиев, проф. Даниел Вачков – шеф на Института за исторически проучвания към Българска академия на науките, доцент Ангел Джонев – създател на къщата музей „ Димитър Пешев “ в град Кюстендил. Режисьор на документалната лента е Галина Д. Димитрова, които надникват в тетрадките на Димитър Пешев, в персоналните му мемоари и в документите, съхранени през годините, с цел да обрисуват в елементи фигурата на политика, неговото издигане до подпредседател на 25-ото Народно заседание, както и тежките тествания, през които минава след края на войната.

" Заедно: Народ на паметта "

В петък от 21:30 ч. Българска национална телевизия 2 ще излъчи документалния филм „ Заедно: Народ на паметта “ - общ брой от разкази за оцелелите български евреи.

" Обратен курс няма "

Документалният филм " Обратен курс няма " ще се излъчи в дневната стратегия от 15:00 ч. Документалният роман е за спасяването на българските евреи през Втората международна война и прекарването им с кораби по море от Варна, както и гибелта на корабите „ Салвадор “ и „ Струма “.

„ Звезди “

Отбелязването на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи по Българска национална телевизия 2 ще приключи в неделя с излъчването в 16:30 ч. на тематичния игрален филм „ Звезди “. Филмът по сюжет на Анжел Вагенщайн получава „ Гран при “ на журито и номинация „ Златна палма “ от Филмовия фестивал в Кан през 1959 година Според рецензията, това е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос. Величието му е в това, че е лишен от всякаква агитация “.

Очакваме няко ден да бъде изработен и филм за депортацията от страна на българското държавно управление на близо 12 000 евреи от Егейска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот в лагерите на гибелта.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР