По случай 8 март в Котел показват уникални женски накити

...
По случай 8 март в Котел показват уникални женски накити
Коментари Харесай

Показват уникални женски накити на най-богатите котленски фамилии през Възраждането

По случай 8 март в Котел демонстрират неповторими женски украшения от Възраждането. Експонатите са изложени в Кьорпеевата къща – първия музей в града.

Показани са гривни, пафти и украшения за коса, благосъстоятелност са на най-богатите котленски семейства. Досега те са стояли в касата на музея поради боязън от обири.

Сред експонатите е триелементова железна гривна, която е принадлежала на Неша Раковска – сестрата на Георги Раковски, споделя пред bTV уредникът на музея Стефан Иванов.

Накитите са дело на най-хубавите ювелирни школи в Европа. Котленските търговци радвали с тях дамите си след дълго неявяване от вкъщи.

„ Куните са били носени от Йерусалим. Повечето са направени от бронз, сребро, месинг, с частична или цялостна позлата, или по-късно са обработвани с цезий “, споделя Иванов.

За хубостта на дамите в Котел се носели митове, а някои от тях оставили следи в европейската история. Анна дьо Ньоай, да вземем за пример, е известна поетеса от рода на Софроний Врачански. Тя е живяла във Франция и е била Кавалер на почетния легион, споделя Иванов.

Изложбата ще остане в музея до края на седмицата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР