По случай 75-годишнината си Световната здравна организация (СЗО) предупреди за

...
По случай 75-годишнината си Световната здравна организация (СЗО) предупреди за
Коментари Харесай

Остър недостиг на медицински служители в ця свят

По случай 75-годишнината си Световната здравна организация (СЗО) предизвести за възходящия дефицит от личен състав в международната система за опазване на здравето, съобщи ДПА, като се базира на изказване в Женева на генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

До 2030 година в света ще има дефицит от към 10 милиона експерти, сподели Тедрос Гебрейесус.

" Докато светът се възвръща след пандемията от КОВИД-19, призоваваме всички страни да защищават и да влагат в работната си мощ в региона на опазването на здравето ", уточни той.

" Няма здраве без работещи в опазването на здравето ", сподели генералният шеф на СЗО.

От началото на пандемията до момента в този бранш е записано почти 50% овакантяване на личния състав. Дори преди този момент да се случи, доста от тях е трябвало да работят за прекомерно ниско възнаграждение и при рискови условия, сподели Тедрос Гебрейесус.

Освен това, макар че дамите съставляват съвсем 70% от здравните служащи, те са по-малко от една четвърт от ръководителите и постоянно са подложени на принуждение на работното си място, добави той.

Световната здравна организация е учредена на 7 април 1948 година, когато влиза в действие Конституцията на СЗО. Оттогава, съгласно Тедрос Гебрейесус, междинната дълготрайност на живота в международен мащаб се е нараснала доста, а смъртността при майките и децата е намаляла внезапно през последните десетилетия. Големи триумфи са реализирани и в битката против маларията, туберкулозата и при ХИВ позитивните.

Въпреки това се следи фрапантно нарастване на диабета и затлъстяването. Генералният шеф на СЗО посочи също по този начин, че съвсем 2 милиарда души по света изпитват финансови усложнения, защото би трябвало да заплащат медицинските си разноски от своя личен джоб.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР