По съществуващите газови връзки сме резервирали количества природен газ и

...
По съществуващите газови връзки сме резервирали количества природен газ и
Коментари Харесай

Резервирали сме количества природен газ по съществуващите газови връзки

По съществуващите газови връзки сме резервирали количества природен газ и няма да застрашим българските консуматори, сподели вицепремиерът Асен Василев на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Спирането на природния газ към България е едностранен акт - имаме една страна, която е неточна. За страдание това не ни учудва, същата обстановка имахме през 2009 година и през 2014 година. Като държавно управление чакахме сходни проблеми и започнахме подготовката още през февруари, сподели Асен Василев.

Ние можем да осигурим прекосяването на към 20 милиарда кубически метра природен газ през страната.

Можем да получим два милиарда куб. метра през връзката Кулата-Сидирокастро и останалите - през Турция. Потреблението на България е 3,0-3,5 милиарда куб. метра. Да се разчита на гръцката връзка е опрощение да не си създадем диверсификацията и това опрощение се употребява към този момент 15 години.

По съществуващия потенциал сме резервирали количества и няма да застрашим българските консуматори, сподели още Василев.

В момента, в който приказваме, няма понижение на доставките към българските консуматори - има транспортен съд, който разтоварва полутечен газ в Гърция и проблем няма - дори без интерконектор. " Булгаргаз " има контракт за доставка на един милиард куб. метра на година от Азербайджан. Този газ можеше да идва на по-ниска цена и можеше да се достави през връзката Кулата-Сидирокастро. Николай Павлов, (доскоро изпълнителен шеф на " Булгаргаз " ) непринудено се отхвърли от 60 % от този газ и това не е инцидентно, сподели Василев.

Щетата от подписа на Николай Павлов е сред 500 хиляди и един милион лв. дневно.

Министерство на вътрешните работи събра данни за този проблем, даде ги на прокуратурата и тя от този момент нищо не е направила, разяснява вицепремиерът. Газът, който идва у нас, в този момент е на цена с 20 % по-висока, само че работим с Европейски Съюз да имаме даже по-ниска цена от тази на " Газпром ", уточни Асен Василев. В момента се приказва с Италия и Гърция за доставки на синьо гориво. Утре има срещи в Брюксел за ускорение на общи европейски покупки, което явно се постанова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР