По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, Върховната административна прокуратура

...
По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, Върховната административна прокуратура
Коментари Харесай

Прокуратурата ще проверява продажбата на лекарства и храни

По предписание на основния прокурор Иван Гешев, Върховната административна прокуратура разпореди инспекции при продажбата на лекарствени артикули и храни.

По предписание на основния прокурор Иван Гешев, Върховната административна прокуратура разпореди на ръководителите на Изпълнителна организация по медикаментите, Националния съвет по цени и реимбурсиране на медикаментите и на Комисията за отбрана на потребителите предприемането на незабавни ограничения по попречване продажбата на лекарствени артикули на цени разнообразни от формираните по реда на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, реализирането на търговия с лекарствени

артикули, без съответното позволение, както и на продажбата на лекарствени артикули от разстояние (чрез интернет сайтове).

На горепосочените институции е предоставено осъществяването на незабавни инспекции, които да продължат до края на оповестеното с решение на Народното събрание изключително състояние по отношение на попречване последствията от разпространяването на новия ковид COVID-19. Като при нужда следва да се търси подпомагане от структурите на Национална агенция за приходите и на Министерство на вътрешните работи. От държавните органи е изтънчено още да уведомяват съответните териториални прокуратури, в случай че се открият данни за осъществяване на закононарушения.

Копия на писмото на заместника на основния прокурор при ВАП е изпратено до министрите на опазването на здравето, на вътрешните работи, на стопанската система и на финансите, както и до изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите.

По предписание на основния прокурор Иван Гешев, Върховната административна прокуратура разпореди на изпълнителния шеф на Българска организация по сигурност на храните да следи за нарушавания и предприемането на незабавни ограничения по отношение на оповестеното изключително състояние, свързани с предлагането на храни и хранителни артикули. На ръководителя на БАБХ е обърнато внимание контролните органи да постановат наказания и насилствени административни ограничения при определяне на нарушавания на Закона за храните. По преценка следва да се осведомят органите на Министерство на вътрешните работи, а при съществуването на данни за осъществени закононарушения съответната прокуратура.

За горното са осведомени административните ръководители на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, на които е предоставено да реализират надзор по провеждането на спомагателни инспекции по отношение на продажбата на лекарствени инспекции и храни, които са се осъществят от съответните окръжни прокуратури, Регионалните здравни инспекции и БАБХ, а при нужда и със съдействието на органите на Национална агенция за приходите и на Министерство на вътрешните работи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР