По-рано тази седмица Република Китай обяви, че ще отвори свой

...
По-рано тази седмица Република Китай обяви, че ще отвори свой
Коментари Харесай

Литва вбеси Китай - отваря представителство на Република Китай, използвайки официално името Тайван

По-рано тази седмица Република Китай разгласи, че ще отвори собствен офис в Литва, употребявайки своето разговорно име (Тайван).

Първият дипломатически офис на страната в Европа в последните 18 години ще се назовава Тайванско посланичество, а не внушителен офис на Тайпе.

Демократичната страна Тайван, известна публично като Република Китай, е приета за самостоятелна страна едвам от 15 други страни.

Тайванският външен министър Джоузеф Ву дефинира този ход като „ доста значим “.

„ Литва е добър сътрудник на Тайван, който споделя същите полезности като независимост и народна власт “ сподели той.

Литовското външно министерство съобщи, че възнамерява да открие търговски офис в Тайпе тази есен.

„ Литва е заинтригувана да разшири съдействието си с Тайван в разнообразни области, като сложи необикновен акцент върху развиването на икономическите връзки и културния продан “, се споделя в изказване на министерството.

Пекин на собствен ред нееднократно е изразявал позицията си, а точно, че е гледа на островната страна като на своя територия и е подготвен даже да употребява мощ, с цел да си я върне. Той поставя големи старания, с цел да държи Тайван изолиран от интернационалната общественост и се опълчва на всяко публично потребление на наименованието „ Тайван “, с цел да не дава на страната чувство за интернационална легитимност.

Китайската работа, занимаваща се с тайванските въпроси, съобщи, че се опълчва на всички страни, които имат дипломатически връзки с „ района на китайски Тайван “ и дефинира отварянето на офис в Литва като „ фарс “.

„ Призоваваме Литва прецизно да се придържа към правилото „ Един Китай “ и да не изпраща неправилни сигнали към „ тайванските сили за самостоятелност “, сподели представителят Жу Фенлян.

Отварянето на офиса във Вилнюс е последният сигнал, че някои балтийски и централноевропейски страни търсят по-тесни връзки с Тайван, без значение, че това ядосва Китай.

През месец май Литва разгласи, че се отхвърля от китайския конгрес за съдействие 17+1 с страните от Централна и Източна Европа, определяйки го като „ разделящ “.

Оттогава тя даде обещание да подари 20 000 ваксини против ковид на Тайван и да отвори свое посланичество на острова.

Миналата седмица Словакия също разгласи, че подарява 10 000 ваксини на Тайван, знак на признателност за 700 000 маски, които Тайпе изпрати на централноевропейската страна още при започване на пандемията.

Политиците в Чешката република също настояха за по-тесни връзки с Тайван.

През 2019 година Прага анулира съглашение с Пекин и подписа съглашение с Тайпе, а високопоставено посещаване на ръководителя на чешкия сенат Милош Вистръчил в Тайван предходната година вбеси Китай.

Пекин остава главен търговски и дипломатически съдружник на доста други страни в района, както и скъп източник на коронавирусни ваксини.

Китай приключи формалните си контакти с Тайван и ускори дипломатическия напън над страната след встъпването в служба на президента Цай Ин-уен.

Цай отхвърли позицията на Пекин, че островната страна е част от „ Един Китай “ и вместо това преглежда Тайван като суверенна страна.

Пекин съумя да отмъкне седем от дипломатическите съдружници на Тайпе от 2016 година насам и държи страната изолирана от интернационалните органи като Световната здравна организация (СЗО).

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР