По-рано тази седмица Гърция създаде най-голямата двустранна соларна ферма в

...
По-рано тази седмица Гърция създаде най-голямата двустранна соларна ферма в
Коментари Харесай

Гърция стартира най-големия двустранен соларен парк в Европа

По-рано тази седмица Гърция сътвори най-голямата двустранна слънчева плантация в Европа в Козани, Македония, издигната от най-голямата гръцка петролна рафинерия Hellenic Petroleum (Helpe).

Двустранната или двулицева система от панели ще зарежда 75 000 семейства и ще се свърже с енергийната мрежа на страната през идващите седмици.

" Този план отразява националните ни цели за евтина и чиста сила от слънцето, вятъра и водата ", съобщи министър-председателят Кириакос Мицотакис при откриването на парка.

Мицотакис даде обещание да форсира издаването на разрешителни за планове за възобновима сила, в това число за създаване на огромни офшорни вятърни паркове, защото страната се стреми да се откаже от скъпите вносни изкопаеми горива, които водят до по-голямо замърсяване.

" Гърция ще се трансформира в основен воин в региона на възобновимите енергийни източници. Тя ще внедри нови новаторски технологии ", добави Мицотакис.

Според основния изпълнителен шеф на Helpe Андреас Сиамисис общата изгода от намаляването на вноса на природен газ от новия слънчев парк в Козани се прави оценка на към 80-100 милиона евро годишно. Освен това, сподели той, паркът е планиран по този начин, че да:

да създава 350 GW часа чиста сила всяка година, еквивалентно на потреблението от 75 000 домакинства;

- да обезпечава приходи за локалната власт, семействата и бизнеса в размер на 600 000 евро годишно;

- да понижи въглеродните излъчвания с 300 000 тона годишно, което подхожда на 110 000 хектара;

- да понижи разноските за сила на национално равнище, защото цената, на която ще се продава силата в системата, ще бъде закрепена на 57,72 евро за MWh за идващите 20 години.

Както добави Сиамисис, инвестицията във фотоволтаиците възлиза на 130 милиона евро, с дял в национална добавена стойност от 35 %, до момента в който по време на построяването на парка са били разкрити 350 работни места.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР