По-рано тази година Нова Зеландия се отказа от подобен закон,

...
По-рано тази година Нова Зеландия се отказа от подобен закон,
Коментари Харесай

Британия ще прави всички непушачи: Одобриха забрана за родените след 2009 г. да си купуват цигари

По-рано тази година Нова Зеландия се отхвърли от сходен закон, откакто новата коалиция, която пристигна на власт там, го анулира, преди да влезе в действие.
Законодателната самодейност на английския министър председател Риши Сунак да бъде неразрешено вечно на родените след 2009 година да си купуват цигари, беше призната на първо четене в английския парламент, макар че няколко негови съпартийци гласоподаваха срещу, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Намерението на Сунак да наложи едни от най-строгите правила в света против пушенето провокира бурно неодобрение измежду някои представители на неговата Консервативна партия, включително и от страна на някогашните министър-председатели Лиз Тръс и Борис Джонсън, които считат, че страната не трябва да се меси в персоналния живот на хората.

Британският парламент одобри законопроекта с 383 гласа " за " против 67 " срещу ". Това значи, че в този момент той отива за разглеждане на второ четене, като сред двете четения в него могат да бъдат внасяни промени.

При вота в пленарна зала депутатите имаха право да гласоподават по съвест, без да се преценяват с партийна дисциплинираност. По-рано тази година Нова Зеландия се отхвърли от сходен закон, откакто новата коалиция, която пристигна на власт там, го анулира, преди да влезе в действие.

Но събитието, че против проекта на Сунак гласоподаваха няколко консерватори, в това число министърът на бизнеса и търговията Кеми Бейдънок, беше следващата неприятна изненада за премиера, който още отпреди това беше подложен на рецензии в личната си партия по редица въпроси, като се стартира от климатичните промени и се стигне до отбранителната политика, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът е една от знаковите начинания на Сунак преди тазгодишните парламентарни избори, които съгласно социологическите изследвания ще завоюва опозиционната Лейбъристка партия.

Законът за тютюневите произведения и вейп устройствата (Tobacco and Vapes Bill) е предопределен да забрани на децата, родени след 2009 година в миналото въобще да могат да си купят цигари, само че не и да криминализира този табиет.

Сунак съобщи, че с приемането му ще бъде " отстранена една от най-големите изцяло предотвратими закани за човешкото здраве ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР