По принцип, при валутните войни дадена държава изкуствено обезценява валутата

...
По принцип, при валутните войни дадена държава изкуствено обезценява валутата
Коментари Харесай

Очакват ли се валутни войни през 2022 година

По принцип, при валутните войни дадена страна изкуствено обезценява валутата си, с цел да " завладее " пазарен дял в други страни, защото слабата й национална валута е от изгода за увеличение на износа на въпросната страна.

Като образец за валутна война може да се уточни " икономическото знамение " на Япония, или по-скоро, ехото му през 70-те и 80-те години на предишния век. Тогава Страната на изгряващото слънце съзнателно намали курса на йената, с цел да направи японските артикули по-евтини за потребителите в Съединени американски щати и Европа, разяснява за организация Прайм анализаторът от финансовата група " Финам " Андрей Маслов.

" Истински валутни войни в действителност се случват много рядко. Нещо сходно обаче може да се следи и в този момент, само че не поради увеличение на износа, а като непряк резултат от дейностите на централните банки, което на доктрина може да се употребява за привличане на вложители ", изяснява финансовият анализатор.

Той дава образец, че известия за проектите на централни банки на разнообразни страни за повишение на главните лихви, все по-често се появяват в медиите. Това може да се наблюдава още от III-IV тримесечие на миналата 2021 година. По-специално, Bank of England беше първата, която увеличи главната рента от 0,10% на 0,25%, а Фед разгласи ускорение на съкращаването на програмата за закупуване на държавни ​​облигации.
 Само паундът от главните валути не се намалява към $
Само паундът от главните валути не се намалява към $

По-слабите данни за пазара на труда в Съединени американски щати надали ще трансформират желанията на Фед

" Като цяло, посоченото надали може да се назова " валутна война " в класическия смисъл на думата, само че конкуренцията сред главните международни валути е много явна и тя в огромна степен зависи от дейностите на централните банки. А те, от една страна, желаят да се придържат към по-социално насочена политика на ниски лихви, а въпреки това се намират под натиска на рекордна за последните десетилетия инфлация ", отбелязва финансистът.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР